Hipokorticizam

Uzrok nastanka


Hipokorticizam se može javiti akutno u izuzetno retkom stanjima kao što je meningokokna sepsa, veća krvarenja u oba nadbubrega i povredama, kada se naziva Waterhouse-Friderichsenov sindrom. Akutni adrenalitis infektivnog porekla se viđa u tuberkulozi, gljivičnim diseminovanoim infekcijama i HIV infekciji. Metastaze, koje su obično u oba nadbubrega, dojke, pluća kolona, mogu biti uzrok hipokorticizma, kao i uzimanje nekih lekova (ketokonazol, aminoglutetimid). Sreće se i u stanjima hroničnog hipokorticizma kada se pojave veći zahtevi nego što to može dotadašnja supstitucija da zadovolji ili posle hirurškog odstranjenja adenoma nadbubrega ili hipofize i najčešće usled naglog prekidanja steroidne terapije.

Klinička slika


Tok bolesti je brz, i neblagovremeno lečeni bolesnici vrlo brzo umiru. Prisutni su hipotenzija (snižen krvni pritisak) i šok, povišena temperatura, dehidratacija, muka povraćanje, anoreksija, slabost apatija, depresija, hipoglikemija (snižene vrednosti šećera u krvi). Dominira slika apatičnog, mirnog, a vrlo teškog bolesnika.

Dijagnoza


Dijagnostika ovog ozbiljnog stanja koje ugrožava život bolesnika odvija se paralelno sa lečenjem. Po uzimanju osnovnih biohemijskih analiza bolesniku se uzima kortizol i ACTH (kortizolemija je niska a ACTH visok) i uradi brzi ACTH test i odmah započinje terapija.

Lečenje


Mora se preduzeti hitno, najbolje u jedinicama za intezivnu negu. Cilj lečenja je nadoknada manjka hormona i normalizacija volemije. Primenjuju se hidrokortizon i infuzije izotoničkih rastvora natrijum hlorida i glikoze.

 

Endokrinolozi u Beogradu

Endokrinolozi u Nišu


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Mira. M 02.02.2011

    Rodj sam 1964 god. Pijem hidrokortizon vec 20god. Vrlo cesto mi pozli. Kada mi pozli osjecam nemoc, i nedostatak secera u organizmu. Pijem i letrox vec 22 god. Bole me kosti, sta da pijem sta mi preporucujete. U zadnje vrijeme sam jako lose. Hidrokortizona pijem 30mg, letroksa 150mg. Da li smijem piti toliku terapiju. Neznam vise kome da se javljam cesto sam u bolnici al samo kontrola hormona, terapija i kuci. Moze li mi neko detaljnije opisati bolest, vec mi je pocela da podrhtava i desna ruka povremeno. Sta da radim? Unaprijed zahvaljujem. Zivim u republici srpskoj


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde