Homeopatski lekovi

Homeopatsko lečenje sprovodi se uz primenu homeopatskih lekovitih preparata. Homeopatski lekoviti preparati su biljnog, životinjskog ili mineralnog porekla. Postupkom potenciranja, moguća je čak i upotreba toksičnih supstanci bez nuspojava. Danas se u homeopatiji koristi preko 5 000 lekovitih preparata u raznim potencijama.

U homeopatiji je važno razređivanje i potenciranje. Razblaženja od 1 do 10 označena su rimskim brojevima X (1X = 1/10, 3X = 1/1,000, 6X = 1/1,000,000). Slično, razblaženja od 1 do 100 označena su rimskim brojevima C (1C = 1/100, 3C = 1/1,000,000, i tako dalje).

Razblaženje od 30X znači da je originalna supstanca razblažena 1,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 puta. Potenciranje: udaranjem rastvora 10 do 100 puta o elastično-čvrstu podlogu između svakog razblaženja dobija se pojačano, potencirano delovanje leka.

Homeopatski lek je vrlo razređena ali potencirana supstanca uzeta iz prirode. Svaki homeopatski lek poseduje sopstvenu, vrlo jasnu sliku onoga što može da leči. Uopšteno govoreći radi se o pacijentovom emocionalnom stanju i o jedinstvenim znakovima i simptomima bolesti.

Homeopatski lekovi deluju tako što podstiču odnosno stimulišu snagu osobe (princip vitalne sile) jer ta sila je ponekad sklona zaboravu. Ovaj podsticaj će pomoći celokupnoj ličnosti pacijenta da se očisti od svih posledica neravnoteže unutar njega koje su dovele do zdravstvenih tegoba. Cilj je da se osoba dovede do nivoa zadovoljavajućeg (optimalnog) zdravlja po merilima medicinskih i socioloških standarda na što je moguće efikasniji način tako da je taj nivo u saglasnosti sa starošću osobe koja se leči.

Bez obzira koliko simptoma pacijent imao, u jednom momentu se uzima samo jedan lek koji će biti ciljan za sve prisutne simptome.

Dejstvo na organizam

Smatra se da homeopatski lek ima zvučni efekt na telo. To je slično kao kada određenu notu odsviramo na violini, u određenoj oktavi, pa to može imati efekt na molekularnu strukturu čaše vina. Tako isto i homeopatski lek odzvanja u organizmu, sa slikom simptoma pojedinca i ostvaruje efekt, sistemski vraćajući odgovor organizma pojedinca. Odgovor je jačanje osobe iznutra prema napolju.

Lek stimuliše povratak ravnoteže, koji za uzvrat pomaže osobi pobediti bolest i postati fleksibilnija u prilagođavanju okolini.

Najčešći oblici homeopatskog leka su granule (zrnca) i tablete. Ali, homeopatski lekovi dolaze i u obliku sirupa, kapi, praha, supozitorija, masti, injekcija i dr. Ako se radi o uobičajenim dozama savetuje se uzimanje pola sata pre ili posle jela. Za razliku od konvencionalnih lekova, doziranje homeopatskih lekova nije usko povezano sa telesnom težinom.

Kako se upotrebljavaju homeopatski lekovi

Kod akutnih simptoma poboljšanje bi trebalo da nastupi već nakon nekoliko uzetih doza. Kod hroničnih oboljenja terapija je dugotrajnija sa povremenim pauzama zavisno od prirode tegoba. Homeopatski lekovi se mogu uzimati u bilo kom vremenskom razmaku i trajanju, bez bojazni od bilo kakvih štetnih popratnih pojava. Prema literaturi, nema poznatih slučajeva interakcija sa drugim lekovima.

Homeopatski su lekovi, zbog svoje velike razređenosti, potpuno sigurni i ne izazivaju nikakve štetne popratne pojave. Prednost im je i to da se mogu probati bez opasnosti od komplikacija; ako izaberete pogrešan lek, on jednostavno neće delovati.

Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. ankica koleska 17.08.2022

  ja vec 5 godina svakodnevno pijem homeopatske kapi za cirkulac iju i hosimoto. uy redovnu terapiju.Da li sam zbog toga mogla dobiti candidu u ustima


 2. Nedeljka 23.01.2020

  Ja sam lečena homeopatinom i izlečena sam. Patila sam od raznih fobija, a najveća fobija je fobija od psa! Sledi manija gonjena, izoszanak menzisa, pucanje kože na stopalima i dlanovima. Sve sam izlečila i hvala mom homeopati :)


 3. Vanja 07.04.2015

  Moje dete je bilo pred operacijom. Obišli smo celu srbiju, a i šire, u potrazi za lekom, a da bi izbegli operaciju, koja uzgred budi rečeno, nije i kraj lečenja. Sasvim slučajno, kao slamka spasa, probasmo sa homeopatijom. Operacija je trebalo da bude krajem januara, prošle godine (2014.) . Polovinom istog meseca je počelo homeopatsko lečenje, a u maju je moje dete potpuno izlečeno. Lekari klasične medicine, više njih, kod kojih smo bili na kontroli, nisu mogli da veruju (njihova prognoza za lečenje, uopšte, je bila, malo je reći, crna) . Od tada pa do sada moje dete je potpuno izlečeno - zdravo dete. Znam mnogo dece koja su otišla putem koje je bilo predviđeno i za moje, nažalost. Jeste košta, ali se isplati svaki uloženi dinar, u moje dete. Srećna mama


 4. Davorka Mahmutović 15.05.2009

  Homeopatija i homeopatski lijekovi su užasno velika farsa, govorim iz osobnog iskustva. To je ogromno gubljenje novca uzaludno, nebih nikome preporućila tu uzaludnost.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde