Gelsemium

Gelsemium je homeopatski lek koji se pravi od korena žutog jasmina.

Osobe koijma je Gelsemium potreban su bez samopouzdanja, boje se da ne mogu izaći na kraj sa životom. Ispiti, nastupi u javnosti, porođaj, sastanak, loše vesti su teško podnošljivi, osećaju se ukočeno, počinju da se tresu.

Ove osobe su u takvim situacijama uznemirene, iritabilne, osetljive. Osećaju mentalnu tupost i misle da na mogu da učine i najmanji napor za razmišljanje, ne mogu se suočiti ni sa najsitnijim izazovom. Oseća slabost ekstremiteta, klecanje kolena, podrhtavanje ruku i iznenadnu malaksalost čak i kada sede. U tim situacijama su tužni, apatični, ali ne mogu da plaču, ne žele da razgovaraju, prijaju joj samoća i tišina. Često su ovakva stanja praćena dijarejom ( proliv) ili učestalim mokrenjem.

Nekada im uspeva da sakriju svoj strah i nervozu. Osobe kojima je potreban ovaj lek i na javi i u snu se suočavaju sa strahom od pada, od gomile, ili sanjaju da polažu ispit. Uglavnom sve tegobe pa i snovi dolaze nakon nekog težeg iskušenja ili suočavanja sa velikim problemima.

Osetljivi su na promene vremena, imaju jače simptome kod vlažnog vremena, magle, pre nevremena, kod sparine i toplog vetra. Imaju probleme sa krvotokom i nesvesticom, usporenim pulsom, strahom da bi srce moglo prestati da kuca ako se ne pomere (ubrzani puls prilikom kretanja), nizak krvni pritisak.
Kao deca se grčevito drže kada ih nose ili kada su u kolicima.

Gelsemium je dobar za simptome koje se javljaju pre i posle nekog ispita ili teškog psihičkog šoka. Koristi se i kod sporo rastuće temperature koja obično nije jako visoka. Osoba se oseća iscrpljeno, umorno, pospana je i letargična, kapci su teški i padaju, oseća bol u celom telu. I u ovim situacijam se može javiti drhtanje ekstremiteta. Nije žedan iako su usta i sluzokoža suvi.

Ovo je najbolji homeopatski lek za agorafobiju (strah od otvorenih, širokih mesta, trgova).
Lek se može koristiti i kada posle preležanog gripa dođe do slabosti sa drhtavicom i pospanosti i kada se pacijenti ne mogu oporaviti. Često se daje kod lažnih porođajnih bolova ili kod izraženog straha od porođaja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Slavica 26.12.2022

    Kako se koristi hom.lek galsemijum c30 dali samo 1 globula dnevno.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde