China Officinalis (Kinin)

Ovaj homeopatski lek se dobija iz kinina kao matične supstance. Poseban značaj u homeopatiji se pripisuje ovom leku kao prvom homeopatskom leku na kome je Hahnemann dokazao prvi zakon homeopatije Similia Similibus Curentur - slično se leči sličnim.

Uglavnom se prepisuje osobama koje imaju gubitke telesne tečnosti duže vreme, na primer kod znojenja ili obilnih menstruacije, gubitka velike količine krvi, dugotrajnih proliva.

Ove osobe su vrlo osetljive na dodir, kretanje, hladan vazduh, mirise ili okolinu. Tu spadaju i deca roditelja koji su preležali malariju a lečeni su kininom. Ove osobe su introvertne, idealisti, lako se uzbuđuju, vrlo su osetljivi ili razdražljivi, naročito kao tinejdžeri. Mnogo maštaju, naročito noću, često su apatični, osećaju se nesretno i žale se da ih u poslu ometa neka osoba ili teškoća u organizaciji. Mogu se osećati odbačeno, nevoljeno i progonjeno, a za svoje probleme krive druge. Skloni su svim vrstama umetnosti i uživaju u lepoti.
Imaju averziju prema površnom kontaktu, žele samo duboke kontakte i prijateljstva. Karakterističan je strah od životinja, pasa, čak i domaćih životinja kao što su ovce.

Na organskom nivou mogu imati poremećaje gastrointestinalnog trakta, sa nadimanjima; probleme jetre i slezine ( upale, hipertrofija, ciroza); nerava ( hiperosetljivost čula, zvonjenje u ušima); krvi i cirkulacije ( nizak krvni pritisak sa vrtoglavicom, slabost srčanog mišića i stanja kolapsa zbog anemije).
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Mila 06.06.2021

    Gde ovo moze da se kupi...moze li covek na svoju ruku da uzima ovo ...i koja je cena?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde