Bezbednost mesta nesreće

Da bi se na terenu unesrećenome, jednom ili više njih pružila adekvatna pomoć, pre svega se mora obezbediti mesto nesreće, kako za samo osoblje hitne pomoći, tako i za žrtve. Tom prilikom se moraju poštovati određena pravila;1. Zaštita od telesnih tečnosti: Spasioci na mestu nesreće mogu biti izloženi različitim telesnim tečnostima, najčešće su to krv, i povraćani sadržaj, te je nužno da obavezno nose ličnu zaštitnu opremu: zaštitne rukavice, naočare, a ako postoji rizik od kontaminacije sredine, i odgovarajuće zaštitno odelo.

2. Sigurnost na mestu nesreće: Pre svega mora se sanitetsko vozilo parkirati na bezbednom mestu, a zatim  pristupiti pacijentu, ako je pristup bezbedan. U zavisnosti od situacije ne prilazite a da prethodno nemate odgovarajuću pratnju (policija, vatrogasci i sl.)

3. Ukupan broj povređenih: Po potrebi odlučuje se pozvati pomoć ukoliko je potrebna, ako je u pitanju veći broj povređenih.

4. Oprema: Kada tim krene da ukazuje pomoć, podrazumeva se da pored licne zaštitne opreme, mora posedovati i adekvatnu opremu za ukazivanje pomoći pacijentu.

5. Mehanizam povrede: Jako je važno ustanoviti šta se dogodilo i na koji je tačno način povređen pacijent, jer 50 do 15 % pacijenata uprkos normalnim vitalnim znakovima, ima teške povrede, koje se kasnije manifestuju.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde