Naučnici rade na vakcini protiv svinjskog gripa (influenca A)

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da nekoliko laboratorija u svetu razvija vakcinu protiv influence A, odnosno virusa H1N1, ali bi proces pripreme vakcine, kako navode američki naučnici, mogao da potraje mesecima.

Naučnici prvo ubrizgavaju aktivni virus u oplođena kokošija jaja i zatim čekaju. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti već su izdvojili virus i napravili takozvanu kulturu, odnosno soj virusa koji predstavlja prvi korak ka pravljenju vakcine.

"Vakcine moraju da se testiraju na životinjama kako bi se osiguralo da su bezbedne za ljude. Takođe treba osigurati da je reč o neaktivnom virusu, koji ne može da izazove bolest", rekao je Ed Mocarski, glavni naučnik u Medimjunu, kompaniji koja proizvodi vakcine.

Potreban oprez

Balans između brzine pravljenja vakcine i mogućih nus pojava je veoma osetljiv, naveo je Glas Amerike, podsetivši na veliki program vakcinacije protiv epidemije svinjskog gripa 1976. godine, kada je 30 osoba umrlo od neuroloških poremećaja, za koje se verovalo da su bili povezani sa vakcinom.

"Ukoliko bi se virus stvarno brzo širio među populacijom, mislim da bi mogući spaseni životi nadvladali rizik od pojave pojedinih, možda samo prolaznih reakcija, kao što je nekoliko dana bola ili groznice”, smatra doktor Vilbur Čen, koji je rukovodio testiranjem vakcine protiv ptičjeg gripa na Univerzitetu države Merilend. On je jedan od naučnika koji prate prenošenje životinjskih virusa gripa na ljude.

Stručnjaci smatraju da bi broj slučajeva novog gripa mogao da počne da se smanjuje, ali naglašavaju da bi taj virus mogao ponovo da se pojavi kasnije. Naučnici stoga treba da odluče da li je opasnost dovoljno velika kako bi se novi virus uvrstio u opštu vakcinu protiv gripa ove jeseni.

"Godišnja vakcina protiv influence obično sadrži tri virusne komponente. Reč je o virusima za koje smatramo da će biti aktivni naredne godine i već smo ih izdvojili", naglašava čen.

Naučnici, ipak, ističu da nijedna odluka nije u potpunosti ispravna, zato što je virus gripa promenljiv.

"Jedino možemo da računamo na to da je influenca nepredvidiva", smatra doktor Robert Belš, koji rukovodi Odeljenjem za razvoj vakcina na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sent Luisu.

Svetska zdravstvena organizacija za sada savetuje sve zemlje da aktiviraju planove za borbu protiv pandemije.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa vakcinom protiv svinjskog gripa.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. branka s 05.11.2009

    Oprez oprez!!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde