10 Stvari koje treba da znate o afaziji


Ukoliko vam je kao posledica moždanog udara narušena sposobnost govorne komunikacije, tj. došlo je do afazije, možete samostalno, u ograničenoj meri, rehabilitovati svoje sposobnosti govora. Ipak, da biste postigli maksimalne rezultate, verovatno će vam trebati pomoć logopeda. Na sreću, stručnjaci danas znaju više nego ikada o mogućnostima lečenja afazije. U nastavku možete naći 10 ključnih činjenica o najnovijim strategijama lečenja.

1. Lečenje obično kreće rano 

Mnogi eksperti veruju da što se ranije krene sa lečenjem afazije, rezultati će biti bolji. Jedna studija je pokazala da je započinjanje lečenja u prvoj nedelji nakon moždanog udara delotvorno i korisno i za ljude sa umerenom i za ljude sa teškom afazijom.

2. Lečenje može biti korisno i u kasnijem periodu

Čak iako ste imali moždani udar pre nekoliko nedelja ili čak meseci, lečenje može biti značajno. Zapravo, proces lečenja obično traje dve godine. Procenat oporavka nije vezan samo za način lečenja, već zavisi i od toga koji deo mozga je pogođen moždanim udarom i koliki je intenzitet oštećenja, kao i od vaših godina i opšteg zdravstvenog stanja.

3. Lečenje nadograđuje vaše jake strane

Tokom lečenja, nadograđujete jače jezične sposobnosti. Na primer, ukoliko vam je lakše da komunicirate u pisanom nego u govornom obliku, logoped će vas možda učiti da se koristite pisanjem da biste se setili reči prilikom razgovora.

4. Vežbanje je jako značajno

Prilikom jedan na jedan terapija sa logopedom, radićete vežbe koje su prilagođene vašim individualnim potrebama, Na primer, možda ćete vežbati da imenujete objekte, da pratite uputstva ili da pozdravljate prijatelje. Kako vaša sposobnost govorne komunikacije napreduje i zadaci će postajati zahtavniji.

5. Postoji mogućnost grupne terapije

Možete učestvovati i u grupnoj terapiji. Ovo vam omogućava da vežbate svoje govorne sposobnosti sa drugim ljudima sa afazijom. Uz pomoć logopeda, moći ćeteda vežbate konverzacijske veštine sa partnerom. Bićete u prilici i da igrate uloge u simuliranim socijalnim situacijama, kao što su pričanje telefonom ili naručivanje jela u restoranu.

6. Lečenje može uključiti i izlete

Kada ste spremni, možete nastaviti da vežbate u relnom okruženju. Na primer, vi i ostali članovi grupe možete isplanirati izlet do nekog restorana. Ovo može uključiti veštine poput traženja lokacije, pozivanje radi rezervacije, ili naručivanje iz menija.

7. Kompjuter može biti deo lečenja

Vaš plan lečenja može uključivati i upotrebu kompjutera zarad poboljšanja vaših jezičkih mogućnosti, terapija poznata kao terapija uz pomoć računara. Kompjuter možete koristiti da biste vežbali veštine poput pamćenja reči ili diferenciranja jezičkih glasova. U nekim slučajevima, možda ćete upotrebljavati kompjuterizovan uređaj koji govori za vas da biste komunicirali sa drugima.

8. Težićete ostvarenju sopstvenih ciljeva

Vaš logoped će napraviti plan lečenja prilagođen vašim sposobnostima, potrebama i ciljevima. Mnogi logopedi prate takozvani životni pristup afaziji. Ovaj pristup vas motiviše da definišete svoj realni život, funkcionalne ciljeve, a zatim vam pomaže da radite na ostvarenju definisanog. U principu, ovaj pristup vam pomaže ne samo da poboljšate svoje jezičke veštine, već i da se ponovo uključite u svakodnevni život.

9. Vaša porodica igra značajnu ulogu

U komunikaciji, uvek imate partnera. Uključivanje tih partnera u lečenje će biti korisno za sve. Porodica i prijatelji mogu da podrže vaše lečenje na mnogo načina. Mogu da nauče strategije za komunikaciju sa vama, kao što su ponavljanje ključnih reči i simplificiranje rečenica. Mogu vas ohrabrivati da koristite na sve moguće načine, uključujući govor, gestikulaciju ili crtanje. Mogu vam takođe dati dosta vremena da izrazite ono što želite.

10. Lečenje promoviše napredak

U osnovi: Lečenje afazije zaista pomaže. Istraživanje je pokazalo da lečenje može dovesti do povećanja i kvantiteta i kvaliteta komunikacije. Najbitnija stvar koju treba da znate je da vam lečenje afazije može pomoći da vodite aktivni i ispunjen život uprkos afaziji.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa afazijom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. mira 22.03.2015

    Gde nabaviti kompjuter za pomoć u govoru ako pacijent ima i paralizu obe ruke?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde