Stomatolog Miona Jovanović

dr

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Stomatolog Miona Jovanović, dr

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 3

 1. Postovani, imam jedno pitanje. Ja sam izbeljivala zube u ordinaciji, a nakon toga sam koristila i whitestrips trake za izbeljivanje. Problem je u tome sto ja na gornjim jedinicama i dvojkama imam velike plombe izmedju zuba koje sada treba da uskladim sa novom bojom zuba (znatno su belji: d) . Danas sam isla da menjam prvu plombu i moja zubarka kaze da mi je cak i a1 tamno i primecuje se i slazem se sa tim. Sutra opet idem kod nje da vidimo sta cemo, ali danas sam citala malo o tome i videla da postoje plombe svetlije od a1 za izbeljene zube. Ona to nema cim nije spomenula ali interesuje me da li toga uopste ima u srbiji? Ne znam koliko su nasi stomatolozi u toku. Na jedinice bih stavila kompozitne fasete zato sto su jako ostecene ali onda bi mi se opet videla razlika u odnosu na dvojke koje bi bile sarene. Znam da ce moji zubi vremenom tamniti ali ja bih odrzavala njihovu belinu adekvatnim pastama, a takodje bih ponekad stavljala te trake. Izvinite na veoma opsirnom pitanju. Znaci, sazeto bi bilo, da li imaju i svetlije nijanse od a1, b1. . ? Koja je uopste svetlija od ove 2? Hvala vam unapred.: )

  Odgovoreno: 14. 08. 2012.
  • Stomatolog Miona Jovanović

   Poštovana,
   Verujem da će vas moj odgovor obradovati- da, u srbiji se mogu nabaviti i boje svetlije od a1 (mnoge ordiacije ih imaju u standardnoj paleti boja) , to su materijali strane proizvodnje i namenjeni baš za izbeljivane zube (tako se i zovu: ) .

   moram dodati i da razumem vašu zabrinutost, obzirom da ste očigledno osoba koja dosta drži do svog izgleda. Nemate, međutim, razloga za brigu, jer su problemi koje ste naveli nešto sa čime se stomatolozi jako često sreću i za šta u savremenoj stomatologiji postoji puno rešenja.

   više o pitanjima vezanim za zdravlje i izgled usta i zuba možete čitati na momm blogu, http: //www. Dr-miona. Com/

   Pozdrav

 1. Postovanje, radi se o prednjem zubu, jedinici. Pre 15 godina imala sam gangrenu i zivac sam morala izvaditi. Tako popravljen zub uz par godina kasnije, malo estetsko poboljsanje trajao je oko 20 godina. Juce je pukao. I to tacno na liniji gde se zavrsavao moj zub i gde je bila plomba. Dakle. Koren je citav i samo mali deo zuba u blizini desni je ostao. Moje pitanje je sta moze da se uradi, a da se ne stavlja krunica, vestacki zub. Da li postoji neki nacin sarafom da se ucvrsti ponovo. Dakle sve sto bi moglo da se uradi, da se sacuva zub, a da se ne stavlja taj vestacki zub. Unapred zahvlana! Sad sam samo zalepila, ali to nije dugotrajno resenje.

  Odgovoreno: 14. 08. 2012.
  • Stomatolog Miona Jovanović

   Poštovana,
   Ukoliko rendgen snimak pokaže da je koren zuba čitav može se pristupiti rekonstrukciji tog zuba. Najpre se procenjuje da li je preostalo dovoljno zuba da bi se na njemu držala plomba. Ukoliko to nije slučaj- stomatolog će vaš zub prvo ojačati jednim belim kočićem, tj belim šrafom (on ima ulogu armature) a onda oko njega oblikovati plombu ili pak napraviti novu keramičku krunicu (navlaku za zub) . Moj svet vama jeste da što pre posetite stomatologa kako se preostali deo zuba zaštitio i kako ne bi došlo do daljeg oštećenja.

   Više o navlakama za zube možete pročitati na Navlake za zube

   Pozdrav

 1. Postovani, videla sam na ovom sajtu http: //grupovina. Rs/deal/nanotech-plomba/ ponudu. Da li su te plombe zdrave i da li ih staviti? Hvala

  Odgovoreno: 24. 07. 2012.
  • Stomatolog Miona Jovanović

   Poštovana,
   Nanotech je nova tehnologija, u kojoj se materijalu za belu plombu dodaju delići srebra i kalcijuma milijardu puta manji od milimetra. U laboratorijskim istraživanjima se pokazalo da to srebro ubija bakterije koje izazivaju karijes, a da kalcijum pojačava vezu između plombe i zuba. Međutim, još se ne može sa sigurnošću tvrditi da li je to i u praksi tako. Sve u svemu, ovo su plombe koje se svuda u svetu normalno koriste, pa ne bi trebalo da brinete.

   Ne savetujem, međutim, da stare plombe koje su dobre menjate ovim (ni bilo kojim drugim) plombama. Možete pročitati još o tome kada treba promeniti plombu.

   Pozdrav
Zakažite pregled kod Stomatolog Miona Jovanović