Dr Lidija Ubavić

Specijalista pedijatrije

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Dr Lidija Ubavić, Specijalista pedijatrije

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 3

 1. Ishrana tokom dojenja bebe
  Pitanje broj: #152358

  Poštovani, 

  Dojim bebu od 5 i po meseci. Kada bih mogla da pocnem da pijem gaziranu vodu i pića kao i da jedem pasulj, grašak itd...? Hvala na odgovoru.

  Odgovoreno: 07. 06. 2017.
  • Dr Lidija Ubavić

   Poštovana,

   U periodu dojenja se mogu piti voda, voćni sokovi, supa, mleko, može mineralna voda, treba izbegavati gazirane sokove, sokove sa veštačkim zaslađivačem, alkohol. Majka treba jesti raznovrsnu i mešovitu hranu. Pojedine namernice koje uzima majka mogu izazvati nadutost, grčeve i poremećaj defekacije (pasulj, grašak, luk, cokolada, kruška. . .) međutim nijedna hrana ne treba biti izbačena iz jelovnika majke dok nije dokazano da smeta detetu koje siše.

   Pozdrav

 1. Lecenje temperature kod bebe
  Pitanje broj: #152357

  Poštovani, 

  Beba ima 5 i po meseci, ima 3 dana temperaturu 38 sa 5, dajem Febricit. Ona se spusti i za nekoiko sati opet se poveća. Grlo crveno. Krvna slika rađena, sve je ok, leukociti nisu povišeni, crp ne. Da li je to onda virusno? I ako je virusno da li to znači da antibiotik ne pomaže, iako je grlo crveno? Šta onda pomaže kod crvenog grla ako nije bakterijski?

  Hvala na odgovoru. 
  Pozdrav

  Odgovoreno: 07. 06. 2017.
  • Dr Lidija Ubavić

   Poštovana,

   Ako beba ima i dalje temperaturu najbolje je da se javite kod svog pedijatra. Normalne vrednosti crp-a i leukocita idu u prilog virusnoj infekciji, te nije potreban antibiotik.

   Pozdrav

 1. Crevni paraziti
  Pitanje broj: #151826

  Poštovani,

  Mojoj 3.5 godišnjoj devojčici koja je teška 14.5 kg su dijagnostikovani crevni paraziti. Kao terapija joj je prepisan Vermox sirup po doziranju tri dana, dva puta dnevno. Želela bih da saznam nešto više o Vermox sirupu. Da li njegovo dejstvo utiče samo na parazite creva ili on može delovati i na drugim mestima napadnutim parazitima (npr. vaginalni paraziti), ili je potrebna terapija drugim, adekvatnim lekovima?
  Hvala!

  Odgovoreno: 29. 04. 2017.
  • Dr Lidija Ubavić

   Poštovana,

   Sirup Vermox je lek sa sistemskim dejstvom, što znači da deluje na sve parazite. Ukoliko se sumnja na reinfekciju, preporučujem uzimanje još jedne doze leka za dve nedelje. Jako je važno da se sam pacijent, a u slučaju kao što je Vaš, roditelji deteta, brinu o redovnom održavanju higijene pacijenta i njegove okoline, kako bi se izbegla reinfekcija (ponovno javljanje infekcije). To podrazumeva često kupanje, redovno menjanje odeće i posteljine, obavezno pranje ruku i pogotovu nakon korišćenja toaleta.  

   Pozdrav
Zakažite pregled kod Dr Lidija Ubavić