Atkinsonova dijeta - za i protiv

Poznato je da mnogi gojazni ljudi, umesto da se obrate stručnjacima, pokušavaju da sami sebi pomognu raznolikim dijetama. Veoma popularna i među našim gradjanima je Atkinsonova dijeta. Tome su doprinele i mnoge pozante ličnosti koje tvrde da je za njih Atkinsonova dijeta dijeta izbora i da samo zahvaljujući njoj izgledaju lepo. Nasuprot tome, Američko Udruženje Kardiologa i mnogi stručnjaci izričito su protiv ove dijete.

Atkinsonova dijeta je ishrana sa minimalnom količinom ugljenih hidrata (obavezno ispod 100g dnevno). Praktično unose se namirnice životinjskog porekla koje šećere sadrže minimalno, a ograničava tzv. posna hrana ( namirnice biljnog porekla).

 

Činjenica je da se Atkinsonovom dijetom brzo gube neželjeni kilogrami. Biološki mehanizam je sledeći: kako se ugljeni hidrati nedovoljno unose putem hrane, jetra proizvodi glikozu iz proteina tkiva, pre svega mišića, tako da se smanjuje mišićna masa. Povećan je i gubitak vode, a putem mokraće izbacuju se i važni elementi kao što je kalijum. Medjutim, prelaskom na mešovite obroke, tkivni proteini se nadoknadjuju i telesna masa se vraća.

 

Kritike naučne javnosti u vezi Atkinsonove dijete odnose se pre svega na ograničen izbor namirnica

Voće, povrće i integralne žitarice koje treba da čine osnov pravilne ishrane koja doprinosi dobrom zdravlju u Atkinsonovom programu ishrane su minimalno zastupljeni. S druge strane, brza hrana, meso, jaja i masnoće se koriste slobodno, tako da je unos zasićenih masti preveliki a to se kosi sa preporukama ishrane za sprečavanje hronične bolesti.

 

Iako se vitamini i minerali nadoknadjuju suplementima, smatra se da hemijski sintetisani i uz to skupim preparati nikada ne mogu biti potpuna zamena oligoelementima u prirodnom obliku.

 

Kritike se odnose i na potpuno prenebregavanje individualnog pristupa koji je osnov medicinske nutritivne terapije, već se dijeta preporučuje na isti način svim kategorijama gradjana.

 

Očigledno je da nema trajnog menjanja navika u sihrani, bez kojih nema dugoročnog održanja postignute telesne mase, bez obzira  na prvobitne gubitke.

 

Malaksalost i ograničena sposobnost za fizičku aktivnost je logična posledica dijete, budući da se sprovodjenjem Atkinsonove dijete glikogen u mišićima prazni.

 

Ograničen izbor namirnica dovodi i do smanjenja ukupnog energetskog unosa smanjivanjem porcije, zato što se ne unose svi sastojci obroka npr. hleb i zbog toga što zasićenje brzo nastupa. Dijetu ne bi trebalo držati duže od 6 nedelja.

 

Danas je ova dijeta modifikovana umerenijim dijetama kao što je npr. Zona,  koje sadrže manje ugljenih hidrata (do 40%), ali oni nisu sasvim izbačeni iz ishrane. Posledice po zdravlje su mnogo manje u odnosu na Atkinsonovu dijetu.

 
U svakom slučaju, pre nego što se pristupi sprovođenju dijete na svoju ruku, treba znati koliko šećera se unosi dijetom dnevno da se ne bi ugrozilo zdravlje.
Ukoliko postite za Uskrs, preporučujemo Vam recepte za posna jela koje možete naći na linku Uskšnji post


Podeli tekst:

Prof. dr Maja Nikolić je specijalista higijene i subspecijalista zdravstvenog vaspitanja, nutricionista, dijetolog. Radi na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Tatjana Stratijev 15.08.2016

    Slazem se u jednom da je dijeta sama po sebi radikalna. Medjutim uz povecan unos povrca koje je dozvoljeno i u kombinaciji sa mesom i mesnim preradjevinama sasvim je prihvatljiva. To je moj licni stav. Trenutno sam na redukciji i planiram da je sprovedem do kraja, tacnije mesec dana. Ono sto zelim da napomenem jesta da ja meso jedem u manjim kolicinama i uglavnom je bazirano na pilecem. 70% su zastupljene corbe i variva kao i povrce, a samo 30% meso. Rezultati su fantasticni.


  2. tamara 16.11.2015

    Zdravo, ja sam drzala dijetu 4 meseca. Nisam imala nikakvih problema zaista sam prazadovoljna, i naravno unosila sam vitamine u kapsulama, skinula sam 60 kg za 5 meseci.


  3. ANDREJA 27.08.2009

    Zdravo zovem se andreja imam 24 god i dvoje dece u trudnocama sam se ugojila preko 40 kg. Pocela sam da koristim ovu dijetu i izgubila sam 26kg. Osecam se dobro i zadovoljna sam rezultatima koje sam postigla sa ovom dijetom. Prvih 10 dana sam bila strasno malaksala i nervozna. Vezbam normalno i sada sam pocela da jedem normalno i vec 2 meseca nisam dobila ni grama tj sa normalnom ishranom izgubila sam jos 4 kg.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde