Prolazni sinovitis kod dece

Prolazni sinovitis (toksični sinovitis, iritabilni kuk) je izliv u zglobu kuka nepoznatog uzroka, koji prolazi bez terapije i ne ostavlja posledice. To je najčešći uzrok bolova u kuku u pedijatriji. Javlja se kod 2 - 3% dece uzrasta od 3 - 10 godina. Mnogo je češći kod dečaka, 3 - 4 puta, nego kod devojčica.

Klinička slika

Osnovni znak bolesti je bol u kuku i hramanje. Bol se obično javlja iznenada, u predelu prepone ili u gornjem delu butine, ponekad sa unutrašnje strane kolena. Vrlo je čest podatak koji saopšte roditelji, da se dete budi iz sna hramajući ili odbija da hoda. Prognoza je odlična i kod više od 99% dece dolazi do potpunog oporavka. Međutim nisu retke ponovne epizode prolaznog sinovitisa, koji je obično blažeg i kraćeg toka nego prva epizoda.

Dijagnoza

Klinički nalaz je vrlo karakterističan. Dete hramlje pri hodu, a pokreti u kuku su ograničeni i bolni. Kod 5% dece bolest može da zahvati oba kuka. Rendgenski snimci su normalni te nema potrebe da se dete ponovljeno zrači.

Lečenje

Osnovni način lečenja je mirovanje, koje bi trebalo da bude srazmerno stepenu bola. Antireumatici su korisni u smirivanju bolova. Kad je bol vrlo jak primenjuje se "trakcija", odnosno istezanje kuka tegom odgovarajuće težine, što često ima povoljan efekat. Bolest se smiruje bez terapije otprilike za 6 - 8 dana.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Bokica 03.02.2024

  Imam bebicu od 1 godine i 4 mjeseca. Evo već mjesec dana liječimo sinovitis ali bezušpjesno. Da li neko imao slično iskustvo? Duže traje nego što su doktori rekli.


 2. Adnan Smajić 15.07.2014

  Moj sin je imao sinovitis i neuspješno smo je liječili godinu dana posjećujući razne doktore. Na kraju mi je palo na pamet da sinu starom 6 godina naštimam atlas, prvi pršljen do glave. I čudo se dogodilo, ozdravio je. Zbog iskrivljenog atlasa, jedna mu je noga bila kraća za centimetar je je bio iskrivljen kuk. 


 3. Tati 12.07.2012

  Imam 36 godina i ustanovljen je izliv u zglobu kuka. Terapija je ista (mirovanje), a bolovi su jaki.
  Nadam se samo ovih prvih dana. Ortopedi su rekli da je ovo čudno da u zadnje vreme dolaze više odraslih pacijenata. Pozdrav


 4. Emina 02.04.2011

  Imam bol u kuku i to sa strane. Bol je isključivo prisutan kad hodam, kada sedim ili ležim sve je u redu - bol je istog intenziteta. Imam 15 godina i treniram odbojku.
  Nisam išla kod doktora ali bih da ovde nešto saznam o tome.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde