Pectus carinatum (Kokošije grudi)

Pectus carinatum predstavlja deformitet grudnog koša u vidu ispupčenih grudi.

Uzrok nastanka

Deformitet nastaje usled poremećaja mineralnog metabolizma kalcijuma, rahitisa, koji ostavljaju posledice na koštanom sistemu koji je znatno slabiji i izuzetno plastičan. Usled dejstva mišića na ovako labav sistem dolazi i do ovog deformiteta.

Klinička slika

Ovaj deformitet zbog nepravilnog položaja rebara smanjuje ventilaciju pluća i često je udružen sa deformitetima kičmenog stuba. Da bi se ovaj deformitet, kao i drugi deformiteti grudnog koša, kičmenog stuba i ekstremiteta, uspešno lečio, najvažnije je njegovo rano otkrivanje kako pri redovnim sistematskim pregledima tako i kontrolama od strane roditelja i nastavnika u školama.

Lečenje

Kada se utvrdi jedan od ili čak i dva deformiteta istovremeno, dete se upućuje na korektivnu gimnastiku. To su terapijske vežbe koje imaju za cilj ponovno uspostavljanje narušene ravnoteže između koštano - zglobnog sistema i mišića. Ukoliko to nije moguće u potpunosti, treba sprečiti dalju progresiju deformiteta. Korekcija se uglavnom svodi na kineziterapiski pristup koji obuhvata vežbe disanja, vežbe jačanja mišića ramenog pojasa, prednje strane grudnog koša....


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Zorica 18.10.2022

  Dobro vece moja cerka ima 7 god


 2. Marko 20.05.2019

  Imam pileće grudi. Kako da rešim taj problem?


 3. Mijo 08.03.2013

  Imam 22godine grudi su mi ispupcene, negdje srednje, imam 1. 90cm i 88kg. Grudi su mi izrazene i sramota me zbog toga. Kako ih mogu vratiti, operacijom, ishranom il treningom?


 4. Radomir Vukićević 23.01.2011

  Otkrio sam svoj deformitet, ne baš tako rano, sa nekih trinaest godina. Kompleksi koje sam imao nijesu bili naročiti ali uvijek sam brinuo šta će drugi reći. Ipak, redovni treninzi, dizanje tegova iz bendža, sklekovi, pa i samo razviće, doveli su do smanjenja deformiteta. Sada se još naziru, ali treninzima sam postao atleta. Preporučujem svima koji imaju ovakav problem, da što više treniraju, naročito gore navedenim metodama. Srećno svima, budimo jednog dana svi prave atlete i manekeni.


 5. Braca 11.01.2011

  Ja takodje imam pilece grudi i zanima me kako bih to mogao da odstranim? Uz pomoc teretane (vezbe za grudi) , sklekova? Vezbe disanja? Kakoooo?: (


 6. Andjela 24.11.2009

  Ja se zovem Andjela imam 14god... Moj deformitet je genetski, i imam ga od prvog razreda... tjst u prvom razredu je postao vidljiv.... Isla sam na vezbe i bavila se sportom ali, zbog nedostatka kilaze mene je to jako zamaralo te sam bila prinudjena da u 4 razredu prestanem sa sportom. Interesuje me kakva bi to isxrana bila preporucljiva u mom slucaju?


 7. Jovan 11.11.2009

  Ja imam pilece grudi da li bi mogo da idem u teretanu kako bi to uklonio?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde