Gastrošiza


Gastrošiza (gastroshiza, laparošiza) je kongenitalni defekt trbušnog zida na lokaciji van pupka, češće sa desne strane, bez membranozne vreće i sa evisceriranim crevima.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza nije jasna. Povezuje se sa ženama koje su uzimale aspirin, zloupotrom alkohola i teratogeno nekim pesticidima.

Klinička slika

Ova mana je vidljiva i lako prepoznatljiva. Karakteriše se postojanjem otvora na trbušnom zidu koji se uvek nalazi udesno od pupka.Vijuge tankog creva van trbuha nisu pokrivene membranom. Usled dugotrajnog izlaganja amnionskoj tečnosti, zid creva je edematozan (otečen) i obložen fibrinom. Ponekad se nalaze infarkt i atrezija creva. Trbušna šupljina je bolje razvijena nego kod omfalocele. Nastanak gastroshize mogao bi da se objasni antenatalnom rupturom membrane hernije umbilikalne vrpce.

U okviru ovih anomalija pridružuju se veći broj genitalnih malformacija i mokraćne bešike. Kod nekih je preživljavanje i do 100 % novorođenčadi, ali udaljeni rezultati su se pokazali kao vrlo loši i to širom sveta. Mnogi pacijenti u kasnijem životu odavde regrutovani imaju inkontinenciju (nemogućnost regulacije mokraće). Izgled polnih organa i kod muških i ženskih nije dobar. Većina takve dece ima i po 10 operacija, neki preko 50, od kojih su neke izrazito velike. Često se skreće gubitak bubrežne funkcije. Za sada je malo radova koji se bave psihološkim, seksualnim i reproduktivnim problemima.

Većina muškaraca može ostvariti potomstvo veštačkom oplodnjom (IVF). Same operativne tehnike oko korekcije polnih organa su izrazito drastične i svojom invazivnom tehnikom dovode do oštećenja i onako već anomaličnih organa. U svakom slučaju evisceracija trbušnih organa otežava kliničko stanje novorođenčeta i zahteva najurgentniji operativni tretman.

Dijagnoza

Ultrazvukom pomenuta promena se odlično vidi. Na ultrazvuku na preseku abdomena na prednjem trbušnom zidu fetusa, u kojem se nalaze pobrojani organi vidi se kesa (masa organa). Rana dijagnoza se može postaviti već u prvom trimestru. Takođe, traženje pridruženih anomalija je obavezni deo prenatalnog pregleda. Tri D ultrazvuk i Color Dopller daju fantastičnu vizuelizaciju.

Lečenje

Urođeni defekti prednjeg trbušnog zida leče se operativno plastičnim hirurškim procedurama, na rođenju i kasnije, u jednom ili dva akta. Gastrošiza se leči operativno u dva akta. Na rođenju se zbrinjava evisceracija creva i zatvara trbušna duplja, a kasnije se rešava ventralna kila.

Komplikacije posle operacione korekcije omfalocela i gastroshiza su respiratorni distres i angulacija donje šuplje vene usled velikog pritiska u trbušnoj šupljini, infekcija amnionske membrane i enterokutane fistule ispod teflonskih listova. Mehanička intestinalna opstrukcija se retko javlja ali disfunkcija creva može da traje i više od mesec dana.

Ishod lečenja gastroshize u vezi je s postojanjem udruženih anomalija kardiovaskularnog sistema, pa je mortalitet dece sa udruženim srčanim manama oko 80%. Ukoliko ne postoje veće udružene anomalije mortalitet je oko 30%. Najčešći uzroci smrti su respiratorni distres i sepsa. Zahvaljujući totalnoj parenteralnoj ishrani smanjen je mortalitet zbog anomalija kod kojih postoji dugotrajna disfunkcija digestivnog trakta.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 12

 1. Milena 04.07.2022

  Cao svima ja sam rodila decaka sa gastroshizom, zapravo na ultrazvuku se ssmo ta jedna anomalija videla na kraju kad sam se porodila ispostavilo se da ima atrrzoju creva,gastrosihizu i aplpil borili smo se 9.meseci u bolnici vise od 20 puta ulazio u totalnu anesteziju oko 5 operacija uradjena mu je i ileo stoma da bi sa nepune dve godine preminuo. Otisli smo na pripremu za poslednju operaciju zatvaranje stome i kada smo dosli kuci izgledao je jako tizno povratio je par puta bio je kenkav i ujutru oko 6h se samo protresao i preminuo. Moj iskren savet ako na vreme vodite da vam beba ima neku anomaliju bolje prekinite trudnocu ja nisam zelela da prekidam i zbog toga cu patiti ceo zivot jer sam izgubila mog najvoljenijeg andjela.


 2. Biljana 14.04.2021

  Saznala sam u 10.nedelji da beba ima gastrosizu, savetovana da abortiram ali nisam htela. Uz redovne ultrazvuke, amiosintezu, rodila sam decaka u 38 nedelji trudnoce 3850 55 dug. Operisan odmah posle rodjenja i uz uspesno postignutu laktaciju. peti dan poceo da pije mleko. prvo iz flasice, zatim je dojio. Izasli 10 dan iz bolnice i sve super. Predlagana operacoja s 2 godine estetska ali je ojacao kazu uzrok. majcino mleko tako da ima samo malo veci pupak. Buduci fudbaler, samo loptu suta. Istina ima tegobe s varenjem, ali nije mnogo strasno.


 3. Tijana 15.09.2019

  Rodila sam dečaka sa ovom anomalijom u 36. nedelji. Sva tanka creva, želudac i deo jetre napolju. Dve operacije je imao da bi se sve vratilo. Sepsa je bila najveći problem, otkazali bubrezi pa srce, reanimiran ali ostao mozak bez kiseonika. Za sad prati svoj uzrast lepo tako da se nadamo da neće biti problema na dalje.

  Nisam pila lekove ni alkohol u trudnoći, ne zna se uzrok anomalije.


 4. Amanda 16.01.2018

  Rodila sam djevojčicu sa gastrosizom. Moje lično mišljenje je da aspirin ili alkohol nemaju nikve veze s tim jer nisam konzumirala nista od navedenog. Poslje dvije operacije i 40 dana borbe moja mala vila preminula je. P. S. (uz redovne preglede i ultrazvuk doktor mi nikad nije rekao da moja beba ima poremecaj)


 5. Milena 10.04.2012

  Od nekih nasih rodjaka decak nije preziveo. Porodjaj je prosao dobro i beba je imala 7-8 intervencija, creva su bila u pitanju, ali je dobila sepsu, navodno usled neke bakterije.


 6. SNJEZA!!! 11.02.2012

  Cao svima. U 4my trudnoce otkrila sam da moja beba ima gastro shizu, , , kao jedna vrlo mlada majka kojoj je to bila prva trudnoca dozivjela sam veliki sok!! Uz veliki nadzor ljecnika rodila sam hitnim carskim rezom u 8 my trudnoce!! Dobili smo sina maloga renata!! Imao je 2, 145 kg!!! I 45 cm!! Renato je operiran odma nakon poroda!! Zatim je bio mjesec dana u inkubatoru!! A nakon toga je usljedila jos jedna operacia skidanje stome i spajanje crijeva!! Renato je jako gubio na tezini i cesto padao u krize!! Sada je vec 8my na bolnickom ljecenju i ni dana nie bio kod kuce!!! Napokon je sada sve dobro i nadamo se skorom dolasku kuci!!!! Svim roditeljima zelim srecu i puno strpljenja!!! Nova gradiska!!!


 7. dajana 09.02.2012

  Rodila sam djete s gastroshizom i to vecom deformacijom tj sve nam je bilo vani i jetra i želudac i komplet crijeva. . . . Prosli smo mnoge operacije ali smo sad zdravi i super. . . . . Iako su nam govorili da nece nista bit od nas te da pobacim ali mali borac im je pokazao da pojma nemaju


 8. Tihana 24.01.2012

  Moje osobno mišljene je da nema veze sa aspirinom niti alkoholom, sama sam rodila djete sa tom anomalijom i ništa od navedenog ikad u životu nisam konzumirala.


 9. tatjana dikovska 09.11.2011

  Imam dete so gastroshiza i ima 10 godini vo super sostojba e, samo sakam da mi kazete dali postojat ponatamu komplikacii vi blagodaram mnogu


 10. Anita 02.02.2011

  Ja imam devojcicu od 8god rodjena je u osmom mesecu sa gastrosizom operisana 0dmah po rodjenju. Sa dve god operisana je ventralna kila i imace jos jednu intervenciju kile sa 10god. Uz mnogo psihicke podrske i ljubavi ja sam kao samohrana majka od nje napravila uspesnu ucenicu dobrog druga i osobu punu ljubavi. Ta deca su divna kakva god da su tj sa oziljkom ili bez. Hvala ti boze sto je ziva i zdrava! Sada kad se osvrnem na prethodni period bio je tezak ali isplatio se!!!


 11. tatjana 13.12.2010

  Jas imam 8 godisno devojce so ovaa mana i e vo super sostojba.


 12. Eleonora Nikolic 02.09.2010

  Ja sam imala trudnocu sa bebom, kojoj je dijagnostikovana gastrosiza, na zalost sve se iskomplikovalo jer se rascep sirio i unutrasnji organi su redom ispadali, kada je ispalo i srce, krenuo je porodjaj, rodila sam mrtvu devojcicu u 25. Nedelji trudnoce, ali nisam se predala, i nepune 2 godine kasnije rodila zdravu devojcicu, koja je bila potpuno zdrava. . . Hvala bogu. . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde