Povrede bubne opne

Povrede bubne opne mogu biti uzrokovane dejstvom mehaničke sile, hemijskim sredstvima ili termičkim noksama.
 
 

Uzrok nastanka

Povrede bubne opne nastaju: pri vađenju stranih tela iz spoljašnjeg ušnog kanala, pri nepažljivom ispiranju spoljašnjeg ušnog kanala, pri čačkanju uva oštrim predmetima (igla, šibica), pri grubom produvavanju Eustahijeve tube, prilikom zapadanja kapi rastopljenog metala u spoljašnji ušni kanal, usled opekotina i korozija bubne opne korozivnim hemijskim supstancama, pri frakturi piramide, usled barotraume, pri naglom menjanju atmosferskog pritiska (spuštanje aviona), jakim zvukom u blizini uva. Indirektno, povrede bubne opne mogu nastati usled naglog povećanja pritiska vazduha u spoljašnjem ušnom kanalu (udarac po uvu, eksplozija, skakanje u vodu).
 

Klinička slika

Obično se javlja jak bol u momentu prskanja bubne opne. Može da se pojavi krv u spoljašnjem ušnom kanalu. Pacijent se žali na zujanje u uvu i neznatno smanjenje sluha. Nekada se javlja i vrtoglavica, koja je kao i zujanje prolazna. Otoskopskim pregledom na bubnoj opni se vide manja ili veća ruptura koja je najčešće u zadnjem delu pars tensa bubne opne. Ivice rupture su neravne, reckave i krvlju podlivene, a ostali delovi bubne opne su normalni.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (otoskopija, ispitivanje sluha).
 

Lečenje

U lečenju ruptura bubne opne osnovno je sprečiti sekundarnu infekciju. Daju se antibiotici i stavlja sterilna štrajfna u uvo. Rupture imaju veliku tendenciju da spontano zarastu. Ukoliko se to ne desi potrebna je miringoplastika. Ne sme se vršiti ispiranje uva i čišćenje koaguluma iz uva.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Blaženka Pantović 12.02.2023

  Da li je u toku sanacije perforirane bubne opne potreban neki tretman (utoplavanje, nošenje kape u toku zime...)?


 2. JANA 13.05.2022

  ja sam i asmiticar i seceras, kamen u bubrezu, srce mi na ivici, lecila me doktorka slavica, sad me leci njen suprug


 3. Beta 03.02.2022

  Poštovani, bila sma na ORL pregledu 20.01.2022. Dg:Otitis externa.Sestra mi ispere uho (sadržaj,bele naslage),lekar iza ispiranja uho mi ne pogleda.Za dve nedelje kontrola ,pogleda Dr,, sestra ispere.Kaže desno uredu levo još malo upaljeno.da držim suvo.Pitam DR. da nije možda perforacija.Pogleda još jednom i kaže jeste perforacija i to 2mm. Kontrola za mesec dana.Meni je čudno sa te strane uha .Manje čujem ,blago šustanje!Molim Vaš odgovor ,!! Hoće li se bubna opna dama zarasti? Srdačan pozdrav i hvala na odgovoru!!


 4. Verica Trifunović 07.10.2021

  Pukla mi je bubna opna. Radjena mi je operacija... Nije prosla prva kontrola ali ja imam jaku vrtoglavicu, koja jr sve cesca. Da li je to normalno?


 5. Raško 07.07.2021

  Hteo bih da pitam, s obzirom da sam se prehladio u nosu mi se stvorilo dosta sekreta tj. nosne sluzi. Leva strana nosa mi se zacepila i prilikom izduvavanja mi se stvorio pritisak u uvu. S vremenom je popustio ali je i dalje bio prisutan, kada sam opet izduvao nos od jednom je iz uveta nesto puklo.Nije me bolelo, ali osecaj je bio cudnjikav. Sta bi to moglo da bude?


 6. Gordana Vuković 15.12.2011

  Šta je miringoplastika?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde