Povrede bubne opne

Povrede bubne opne mogu biti uzrokovane dejstvom mehaničke sile, hemijskim sredstvima ili termičkim noksama.
 
 

Uzrok nastanka

Povrede bubne opne nastaju: pri vađenju stranih tela iz spoljašnjeg ušnog kanala, pri nepažljivom ispiranju spoljašnjeg ušnog kanala, pri čačkanju uva oštrim predmetima (igla, šibica), pri grubom produvavanju Eustahijeve tube, prilikom zapadanja kapi rastopljenog metala u spoljašnji ušni kanal, usled opekotina i korozija bubne opne korozivnim hemijskim supstancama, pri frakturi piramide, usled barotraume, pri naglom menjanju atmosferskog pritiska (spuštanje aviona), jakim zvukom u blizini uva. Indirektno, povrede bubne opne mogu nastati usled naglog povećanja pritiska vazduha u spoljašnjem ušnom kanalu (udarac po uvu, eksplozija, skakanje u vodu).
 

Klinička slika

Obično se javlja jak bol u momentu prskanja bubne opne. Može da se pojavi krv u spoljašnjem ušnom kanalu. Pacijent se žali na zujanje u uvu i neznatno smanjenje sluha. Nekada se javlja i vrtoglavica, koja je kao i zujanje prolazna. Otoskopskim pregledom na bubnoj opni se vide manja ili veća ruptura koja je najčešće u zadnjem delu pars tensa bubne opne. Ivice rupture su neravne, reckave i krvlju podlivene, a ostali delovi bubne opne su normalni.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (otoskopija, ispitivanje sluha).
 

Lečenje

U lečenju ruptura bubne opne osnovno je sprečiti sekundarnu infekciju. Daju se antibiotici i stavlja sterilna štrajfna u uvo. Rupture imaju veliku tendenciju da spontano zarastu. Ukoliko se to ne desi potrebna je miringoplastika. Ne sme se vršiti ispiranje uva i čišćenje koaguluma iz uva.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Gordana Vuković 15.12.2011

    Šta je miringoplastika?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde