Hematom ušne školjke (othaematoma)

Hematom (othaematoma) je posttraumatski ili spontani serozno krvavi izliv između perihondrijuma i hrskavice ušne školjke.
 
 

Uzrok nastanka

Hematom ušne školjke nastaje kao posledica dejstva tupe sile na ušnu školjku. Kod tupe povrede mogu da rupturiraju krvni sudovi perihondrijuma i da se između njega i hrskavice ili kože nakupi serozna ili sukrvičava tečnost. Viđa se kao profesijsko oboljenje kod nosača, rvača, boksera i dr.
 

Klinička slika

Oboljenje se klinički manifestuje pojavom manjih ili većih plavičastih, elastičnih, bezbolnih jastučića na prednjoj strani ušne školjke, koji brišu njen normalan reljef.
Zbog nepostojanja subjektivnih tegoba, bolesnik slučajno otkriva promenu ili mu neko iz okoline na to skreće pažnju. Ukoliko se hematom ne ukloni, dolazi do aseptičke nekroze (odumiranje tkiva) hrskavice i induracije (otvrdnjavanje) vezivnog tkiva, što uzrokuje veće ili manje deformacije ušne školjke. Infekcija hematoma dovodi do pojave perihondritisa i kasnijih deformiteta ušne školjke.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda.
 

Lečenje

Lečenje je hirurško i podrazumeva inciziju. Inicizija se uvek vrši na najvećem udubljenju normalne konfiguracije ušne škojlke na kom se nalazi hematom, uz uklanjanje dela kože i perihondrijuma radi što bolje drenaže. Uz hirurško lečenje ordiniraju se i antibiotici.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde