Otoantritis

Otoantritis je gnojna komplikacija akutnog zapaljenja srednjeg uva u novorođenčadi i odojčadi. Mastoidni nastavak u njih još nije razvijen, pa otuda je češće u pitanju zapaljenje antruma nego mastoida.
 
 

Uzrok nastavka

Gnojna infekcija iz bubne duplje prelazi kroz otvor antruma na antrum i okolnu kost.  Pošto su u tom uzrastu bubna duplja i antrum povezani uskim kanalom, koji je u nekim slučajevima pregrađen zaostatkom mezenhimnog tkiva, često dolazi do odvajanja antruma od bubne duplje, pa u antrumu ostaje i dalje gnojna kolekcija i pošto se gnojni proces sanira u bubnoj duplji.
 

Klinička slika

Otoantritis se javlja u dva oblika:
  • manifestni
  • latentni
Manifestni oblik je češći i javlja se u dva oblika. Kod prvog, prodire gnojna kolekcija iza ušne školjke ili se stvara fistula ili apsces. Drugi se karakteriše obilnom i dugotrajnom sekrecijom iz uva, koja je nekada fetidna. Oba oblika su praćena povišenom telesnom temperaturom i padom telesne težine.

Latentni oblik je ređi. Lokalni simptomi su slabo izraženi ili ne postoje. Opšti simptomi su jasno izraženi od strane gastrointestinalnog trakta, nervnog, respiratornog i drugih. Dete je adinamično, sanjivo ili uznemireno, plače, loše spava. Apetit je slab. Telesna težina brzo opada.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, ORL i objektivnog pregleda.
 

Lečenje

U obe forme otoantritisa se izvodi hirurško lečenje - antrotomija, uz primenu antibiotske terapije po antibiogramu i simptomatske terapije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde