Hronični otitis sa holesteatomom

Hronični otitis sa holesteatomom predstavlja najtežu formu nespecifičnih hroničnih zapaljenjskih procesa srednjeg uva.

Uzrok nastanka

Za nastanak holesteatoma uzroci su poremećaji drenaže i ventilacije srednjeg uva, jaka proliferativna tendencija germinativnog sloja kože kanala i bubne opne i embrionalni ostaci.

Klinička slika

Holesteatom je epidermna tvorevina koja se sastoji iz ljuspica deskvamisanog pločasto - slojevitog epitela, koje su spolja obavijene jednom opnom. Holesteatom raste ekspanzivno, vrši destrukciju kosti srednjeg uva i mastoida, što stvara veću mogućnost nastajanja otogenih komplikacija. Klinička slika se karakteriše fetidnom otorejom, progresivnom nagluvošću, nekada glavoboljom. Otoskopskim pregledom se vidi gnojni sekret koji je jako fetidan. Zatim se vidi ivična perforacija kroz koju se ponekad mogu videti sedefaste ljuspice holesteatoma.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (otoskopija) rendgenografije.

Lečenje

Terapija ima za cilj da radikalno ukloni zapaljenje i da rekonstruiše konduktivni sistem srednjeg uva. Konzervativni tretman nije efikasan, ali on može da odstranjenjem granulacija, keratina i sekreta omogući bolju pripremu za operaciju. Hirurška terapija podrazumeva radikalnu operaciju ili timpanoplastiku. Nelečeni holesteatom može dovesti do opasnih komplikacija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Hujdur Medina 30.11.2020

    Pozdrav imam jedno pitanje posto sam radila ct snimak i imam hronicnu upalu uha to jest otits a sutra imam porodicnog doktora pa bi vas zamolila da mi odgovorite sta bi mogla uzeti do sutra prirodno hvala


  2. sulejman 02.08.2010

    Sta ako se ne izvrsi operacija i kakve su posledice


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde