Hronični mastoiditis

Hronični mastoiditis je komplikacija gnojnog ostitičnog zapaljenja srednjeg uva. Ovo oboljenje se karakteriše bujanjem granlacionog tkiva u mastoidnim ćelijama i praćeno je hiperemijom i dekalcifikacijom kosti.
 
 

Klinička slika

Hronični mastoiditis se manifestuje spontanim bolovima ili konstantnom glavoboljom u potiljačno slepoočnom predelu. Glavobolja je lokalizovana na oboleloj strani i javlja se u napadima.
Za vreme egzacerbacije, bolovi su jači. Sekrecija iz uva je u to vreme obilnija, gnojna i fetidna. Hronični mastoiditis često daje otogene komplikacije.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (otoskopija), radiografije mastooida.
 

Lečenje

Lečenje je hirurško, radi se trepanacija slepoočne kosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Pele 02.03.2018

    Hronicni mastoiditis je bolest i tako je treba i tretirati. Tu ne pomazu lekovi samo operacija, bolovi su kao sto pise iznenadni do konstantni. Voleo bih da se nasi lekari malo uozbilje kada je u pitanju ova vrsta mastoiditisa i da ga shvate kao i akutni. Uz bol ide i pucketanje iz uha osecaj zapusenosti uha, cesto uz njega ide i osteoahoma iliti holesteatom. Gljivicno oboljenje u uhu koje se stvara zbog upalnog procesa u celijama mastoida te dolazi do reakcije sa okolnim tkivima iz cega se i stvara.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde