Kako izgleda operacija trećeg krajnika?

Krajnici su limfna tkiva koja se nalaze ispod epitela u ustima i ždrelu. Oni stvaraju limfocite i deo su imunog sistema, a uloga im je zaštita gornjeg dela sistema za disanje od infekcija.

Treći krajnik (adenoid) predstavlja normalnu skupinu limfnog tkiva gornjeg sprata ždrela, odmah iza nosnih hodnika. Problemi sa krajnicima se najčešće javljaju u ranijem životnom dobu, te se deca najčešće susreću sa njima.

Treći krajnik je fiziološko stanje kod svakog deteta. Kod dece postoje dva najčešća problema koja izazivaju krajnici – česte gnojne angine i uvećani krajnici koji deci otežavaju disanje i ishranu, a time i psihofizički razvoj.

Kada operisati treći krajnik?

Ukoliko kod deteta postoji uvećan treći krajnik bez čestih infekcija, noćnog hrkanja ili čestih upala ušiju, savetuje se samo praćenje i svakodnevna toaleta nosa sprejom fiziološkog rastvora. Hiruško odstranjivanje krajnika neophodno je kada dete ima hroničnu upalu krajnika, ako ima učestale gnojne angine i ako se upala krajnika ne može sanirati antibiotskim terapijama.

Naravno da obolele i hronično upaljene krajnike, koji detetu samo stvaraju probleme ne treba sačuvati po svaku cenu. Mnogo je bolje na vreme ih operisati i tako sprečiti da upale postanu hronične, nego čekati da se to loše odrazi na celokupno zdravlje deteta. Međutim, operacije treba da bude poslednji korak. Uvek treba prvo pokušati lečenje, naročito kod vrlo male dece.

Operacija trećeg krajnika (adenoidektomija) izvodi se u slučajevima kada je treći krajnik toliko uvećan da izaziva simptome i van infekcije, kao što su disanje na usta usled hronično zapušenog nosa, noćno hrkanje, slabija koncentracija, karakterističan izgled deteta opisan kao „adenoidni facijes“ – bleda loža lica, veliki podočnjaci, otvorena usta, izmenjena denticija.

Odluku o tome da li je operacija krajnika kod deteta  potrebna treba da donese otorinolaringolog.

Kako se operišu krajnici?

Treći krajnik se može operisati već nakon navršene prve godine života, ali je najbolje to uraditi u uzrastu od tri godine. Intervencija je kratkotrajna, traje 10 do 15 minuta i izvodi se u opštoj anesteziji, kroz usnu duplju.

Operacija krajnika se može obaviti i u lokalnoj anesteziji, međutim, dete je svesno šta se dešava, vidi krv, uplaši se i sve to može da poremeti tok operacije. Dva sata po završetku operacije detetu treba da date da popije što više vode ili čaja.

Ostanak u bolnici zavisi od stanja deteta, a većina mališana odmah istog dana posle operacije odlazi kući ili samo prespavaju u bolnici. Postoperativni tok je malo duži i traje i do dve nedelje.

Da li su deca kojoj su operisani krajnici češće bolesna?

Deca kojoj su operisani krajnici, kasnije nemaju slabiji imunitet, niti su manje otporna na bolesti. To su dokazale savremene medicinske studije prateći zdravstveno stanje mališana kojima su odstranjeni krajnici.

U studiji obavljenoj u bruklinskom Medicinskom centru pri državnom univerzitetu Njujorka, anketirani su roditelji 92 deteta sa ponavljanim zapaljenjem krajnika pre operacije, kao i šest meseci i godinu dana posle nje. Kod ove dece, po sudu njihovih roditelja, došlo je do značajnog napretka u disanju, ishrani i gutanju. Osim toga, smanjenja je učestalost infekcija, gušobolja i konzumiranja lekova, a registrovan je i opšti napredak u društvenom i fizičkom funkcionisanju.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde