Insuficijencija zaliska plućne arterije

Insuficijencija zaliska plućne arterije omogućava vraćanje krvi iz plućne arterije u desnu komoru tokom dijastole.

Uzrok nastanka

Ova mana je retko organskog porekla, kada se kao etiološki činioci pominju reumatski endokarditis, urođena bikuspidna valvula, karcionid, infektivni endokarditis, trauma, a najčešće je funkcionalnog porekla u plućnoj hipertenziji (mitralne mane, urođene mane sa levo-desnim šantom, cor pulmonalne chronicum, primarna plućna hipertenzija).

Klinička slika

U kliničkoj slici dominiraju znaci plućne hipertenzije (zamor, otežano disanje, anginozni bolovi). Čuje se dijastolni usisavajući šum (Graham-Steell), kao znak funkcionalne insuficijencije zaliska plućne arterije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, EKG-a, rendgenografije srca i pluća, kateterizacije srca.

Lečenje

Terapija podrazumeva lečenje osnovnog oboljenja, a u slučaju organskog oštećenja zaliska infektivnim endokarditisom – najčešće se ugrađuje bioproteza.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. mirko 22.07.2014

    Operisan sam na otvorenom srcu zamijenjena mi je aortna valvula, a mitralna je samo reparirana. Operacija je izvršena 13. 01. 2012. godine u bolnici San Botolo u Vicenzi Italia. Trenutno se dobro osjećam i nemam nekih tegoba, redovno uzimam propisanu terapiju i sve je u redu. Rođen sam 10.05.1958 g. Zahvalan sam doktorima, ali me zanima koliko dugo moze trajat valvula (biološka) i čega se trebam najviše pridržavati. U svakom slučaju, moj komentar je jako pozitivan i svaka čast medicini i medicinskom osoblju. Veliki pozdrav i samo napred u nove pobjede.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde