Visok krvni pritisak je svetski problem

U svetu će u roku od dve decenije od povišenog krvnog pritiska patiti 1,56 milijardi ljudi, ako broj osoba kod kojih je dijagnostikovana hipertenzija nastavi da raste sadašnjim tempom, objavio je naučni časopis 'Lancet'. Povišeni krvni pritisak je povezan s povećanim rizikom od bolesti srca, pacijentima preti moždani udar i ono najgore smrt.

Podaci koje je objavio časopis 'Lancet' pokazuju da je 2000. godine povišeni pritisak imalo 972 miliona ljudi, a zbog nezdravog modernog životnog stila ta će se brojka do 2025. godine verovatno povećati na 1,56 milijardi.

Prema rečima stručnjaka, veliki deo problema se odnosi i na slabo pridržavanje tretmana, čak i u zemljama u kojima cena lekova za pacijente ne predstavlja problem. Naime, većina pacijenata veruje da je hipertenzija bolest koja se može izlečiti i prestaju da uzimaju lekove nakon što privremeno snize krvni pritisak.

Podaci pokazuju da stanovnici zapadnih zemalja imaju 90 odsto izgleda da će u životu patiti od povišenog krvnog pritiska, najviše zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, nepravilne ishrane koja obiluje solju i mašću i konzumacije duvana i alkohola.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde