Birgerova bolest

Birgerova bolest je hronična inflamatorna (zapaljenska) bolest koja zahvata male arterije i vene ekstremiteta. Inflamacije su segmentalnog karaktera sa očuvanim delovima krvnih sudova. Arterijsko stablo je normalnog izgleda sve do mesta okluzije kada nastaje prekid u kontinuitetu cirkulacije.

Uzrok nastanka

Najvažniji etiološki faktor je duvan. Obično obolevaju mlađi muškarci, ali se  u poslednje vreme javlja i kod žena.

Klinička slika

Prvi simptom je hladnoća u nogama, klaudikacije ( bolovi pri naporu) i noćni bolovi. Kasnije se javljaju veoma bolne ulceracije i gangrene. Stopala su hladna, puls je slabije opipljiv ili odsutan ispod kolena. U oko 40% slučajeva se javlja nodularni, bolno osetljiv površinski tromboflebitis. U oko polovine pacijenata postoji osetljivost na hladnoću i pojava Raynaudovog fenomena.

Dijagnoza

Osim anamneze i pregleda, od neinvazivnih metoda najznačajniji je ultrazvuk, ali arteriografija  definitivno potvrđuje dijagnozu.

Lečenje

Prekid pušenja. Protiv jakih bolova se uzimaju analgetici, može se pokušati sa hemoreološkim sredstvima, vazodilatatornom i antikoagulantnom terapijom. Kada su prisutne trofičke promene mora se pribeći amputaciji.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Felle 24.02.2024

  Ja imam istu bolest, ostao bez desne noge, sada trebam i bez lijeve, pokušao sve što su rekli doktori ali ništa, tako da po pitanju ove bolesti i doktori samo vrte u krug. Zato samo budite psihički jaki i sve se može izgurati. Pozdrav.


 2. Dražen 22.11.2023

  Imam Burgerovu bolest i želio bih da mi se neko javi tko boluje od ove bolesti. Bio bih jako zahvalan jer sam mlad.


 3. Kovačević Danijela 29.05.2023

  Osjecam hladnocu u nogama od prepona do članka pogotovo u gornjem djelu stopala su topla ali osjecam kao da mi mravi setaju po stopalama slabost u nogama pogotovo kad cucnem bole me misici kad mirujem ne samo osjecam hladnocu molim vas odg.te mi sta to moze da bude skoro sam vadila nalaze sve je u redu.Unaprijed hvala


 4. branka.sumar 16.05.2011

  A sta da vm kazem rijetka bolest, ali imam brata koji boluje od birgerove bolesti. Odstranili su mu l. Nogu do koljena a tako i desnu nogu. Da bi se nakon 2godine pojavilo i na prstima od ruku. Odstranjeno po jedan prst l. I d. Da bi nakon 8godina pojavila bolest dekubitus, na desnoj potkoljenici. Tj. Bataljak 15cm. Ima jake bolove i otvorene rane. Recite mi imali pomoci u ovoj rijetkoj bolesti. Unaprijed se zahvaljujem.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde