Strana tela želuca

Strana tela želuca su predmeti od različitih materijala i različite veličine ( šnale, ekseri, kovani novac, parcijalne zubne proteze) koja zadesno ili namerno dospevaju u želudac, a tu spadaju i bezoari. Mala i zaobljena strana tela lako prolaze kroz digestivni trakt i izbacuju se prirodnim putem. Mala i oštra strana tela mogu da perforiraju želudac i da izazovu peritonitis (zapaljenje trbušne maramice). Velika strana tela ne prolaze kroz pilorus, ostaju u želucu i mogu nastati komplikacije. Bezoari su najčešće konkrementi sastavljeni od kose, životinjskih ili biljnih vlakana.


Klinička slika

Strana tela u želucu se najčešće nalaze kod dece koja u toku igre  slučajno progutaju strano telo, ali i u bolesnika u psihijatrijskim bolnicama ili štićenika kazneno-popravnih domova koji namerno gutaju strana tela.

Bolesnici su dugo bez simptoma, a okolina često i ne zna da su progutali strano telo. Kasnije se javljaju  mučnina, gađenje, povraćanje i bolovi u epigastrijumu. Nekada su povraćanje krvi i crna kašasta stolica prve manifestacije.

Najčešće komplikacije su krvarenje, perforacija i  opstrukcija pilorusa.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, nativne grafije abdomena.


Lečenje

Većinu stranih tela, ako nije došlo do perforacije, moguće je ekstrahovati pomoću specijalnih hvataljki koje se uvode kroz endoskop. Velika strana tela koja se ne mogu odstraniti endoskopski i ona koja urastaju u zid želuca, zahtevaju hiruršku intervenciju.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde