Divertikulumi duodenuma

Duodenum je, posle kolona, najčešće mesto lokalizacije divertikuluma u digestivnom traktu. Divertikulumi duodenuma su kesasta izbočenja van zida duodenuma (retko u lumen) koja su povezana sa lumenom preko otvora i vrata divertikuluma.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza divertikuluma duodenuma nije u potpunosti razjašnjena. Najčešće nastaju na mestima gde krvni sudovi probijaju cirkularni mišićni sloj zida duodenuma, ali su često lokalizovani i na mestu gde kroz duodenalni zid prolazi holedohus. Povećanje intraluminalnog pritiska u duodenumu uz nekoordinisanu aktivnost poprečnih i uzdužnih mišićnih vlakana zida duodenuma dovodi do nastanka divertkikuluma.

 

Klinička slika

Divertkulumi duodenuma se najčešće javljaju između 50. i 60. godina starosti.

Divertikulumi duodenuma protiču simptomatski samo u 10% bolesnika, kada se ispolje komplikacije divertikularne bolesti. Simptomi su nekarakteristični: bol u vidu težine u epigastrijumu ili ispod desnog rebarnog luka, obično posle jela, mučnina, gađenje i povraćanje prethodno unete hrane. U povraćanom sadržaju ponekad se zapaža žuč. Klinička slika nekada podseća na ulkus (čir), a kada je divertikulum veliki razvija se ikterus (žutica).

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, radiološkog pregleda barijumom, endoskopije.

 

Lečenje

Kod duodenalnih divertikuluma bez komplikacija terapija nije potrebna. Konzervativna terapija simptomatskih bolesnika sastoji se od higijensko-dijetetskog režima (tečna hrana, drenažna pozicija). Ordiniraju se antacidi, nekada i blokatori H2 receptora. Hirurška terapija je indikovana samo u slučajevima ozbiljnih komplikacija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde