Divertikulum želuca

Divertikulum želuca predstavlja slepo, kesasto izbočenje od lumena put spolja, svih ili pojednih slojeva zida želuca.


Uzrok nastanka

Divertkulumi želuca nastaju na mestu gde je mišićni sloj predstavljen samo cirkularnim slojem sa dva snopa za malu i veliku krivinu. Grana leve gastrične arterije doprinosi slabljenju zida želuca i u uslovima povećanog intragastričnog pritiska omogućava nastanak divertikuluma.


Klinička slika

Divertikulumi želuca najčešće protiču asimptomatski ili je klinička slika nekarakteristična. Mogu da se jave tišteći bolovi u epigastrijumu posle obroka, mučnina, gađenje, povraćanje i otežano gutanje.

U velikim divertikulumima sa uzanim otvorom može doći do retencije hrane i želudačnog sadržaja pa se može razviti divertikulitis. U sluzokoži divertikuluma može se pojaviti peptična ulceracija koja može da se komplikuje krvarenjem ili perforacijom.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, radiološkog pregleda želuca barijumom, endoskopije želuca.


Lečenje

Lečenje divertikuluma želuca nije uvek neophodno. U izvesnim slučajevima savetuje se drenažni položaj bolesnika nakon obroka, primena antacida i gastrokinetika. Kod postojanja komplikacija se sprovodi hirurška intervencija (resekcija divertikuluma).


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. majida dervišević 08.01.2012

    Moj suprug ima probeme sa hranom. Zadržava mu se hrana u prsnom dijelu jednjaka. Radio pasazu jednjaka. Noje los nalaz. Radio gastroskopju. Nije nesto posebo. On proguta hranu i ona se naslaze i stoji. Dijagnoze mu dali sledece: reflukx biliogastrica. Gastritis amtralis refluxosophargen hipertrofičan sfinker molim vas zavjet za daljno lijećenje ima 64 godine


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde