Retinitis

Zapaljenski procesi u retini se izuzetno retko javljaju samostalno. Obično prvo dođe do zapaljenja sudovnjače (chorioiditis), a sekundarno biva zahvaćena i retina, tako da se u stvari radi o horioretinitisu (chorioretinitis).

Uzrok nastanka

 

Cela sudovna opna, pa i retina, može da reaguje na razne etiološke faktore na isti način. Mogući su brojni etiološki faktori: reumatizam, fokalna infekcija, virusi, tuberkuloza, lues, infektivna i virusna oboljenja, toksoplazmoza, leptospiroza i dr.

Klinička slika

 
 

Od subjektivnih simptoma najvažniji je smanjenje vida u slučajevima kada je proces lokalizovan u predelu žute mrlje. Ukoliko su promene dalje od makule, utoliko je oštećenje vida slabije izraženo. Tako ima slučajeva da se proces spontano izlečio a bolesnik nije primetio nikakve subjektivne tegobe u pogledu oštrine vida. Bolova nema. Objektivnim pregledom se ne otkrivaju spolja nikakvi znakovi. Ne postoji čak ni crvenilo oka.

Dijagnoza

 
 

Postavlja se oftalmološkim pregledom, prilikom oftalmoskopiranja se na očnom dnu nalaze zapaljenska ognjišta ili ožiljci. Prilikom pregleda vidnog polja postoje defekti u vidnom polju-skotomi-koji odgovaraju obolelim delovima horoideje i retine.

Lečenje

 
 
 

Primenjuju se midrijatička sredstva, pre svega atropin,koji se aplikuje u vidu rastvora ili masti, ukoliko je njegovo dejstvo nedovoljno onda se daje zajedno sa adrenalinom. Kortizon, se daje lokalno u vidu kapi, masti ili injekcija, a opšte lečenje se najčešće sprovodi davanjem tableta pronizona. Etiološko lečenje se sprovodi kada se ustanovi etiološka dijagnoza. Tako se kod tuberkuloznih horioretinitisa primenjuje specifično lečenje tuberkulostaticima (streptomicin, para-amino-salicilna kiselina i rifadin). Kod luetičnih ritisa se sprovodi penicilinom, kod reumatizma se sprovodi odgovarajuće lečenje.


Zakažite pregled kod oftalmologa: 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. GORAN NINESKI 23.01.2010

    Kada sam primetio neko poremecanje u vidu odma sam otisao na ocnom specijalistu. Mislim da je ovo to ali nisam imao nikakav vospalitelni proces. Vidno pole mi je dobro na oboleno levo oko ali mi smeta neka mala sitna mrlja kao zuta boja vidim zatemneto sa levom oku, a vid mi je dobar. Doktor mi je prepisao tablete (nizon od 5 mg) jer nema pronizon od 5 mg 3 puta na dan i kapki (flarex) 4 puta na dan. Terapiju primam dva dana a rezultati su isti js nepromeneto. Ocni specijalist je ustanovio neki otok u zutom delu oka, ali mi je rekao da ovaj del moze da se otcepi i to je mnogo lose. Dali je ova terapija za sad dobra ili mi dajte sovet sta da se konsultujem sa lekarom, ocni specijalist preporucio mi je da napravim kompletna ispitivanja: krvna slika, srce pritisak nosio sam holter za pritisak 24 casa, reumatolog, secer u krvi ah1c glikoziran hemoglobin, tiroidna zlezda eho i hormoni. Zubar, i kopjuter na sinusi, orl i sve rezultati su odlicni. Pozdrav pisite mi neki sovet


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde