Anizokorija

Anizokorija je stanje kod koga su zenice različite veličine.

Uzrok nastanka

Postoje različiti uzroci, od fizioloških stanja do veoma teških i opasnih poremećaja. Anizokorija je fiziiološko stanje kod 20% populacije. Drugi uzoci su Hornerov sindrom, paraliza okulomotornih nerava,  traume, operacije, uveitis, korišćenje kapi za oči, lekovi,  sve do različitih neuroloških oboljenja.

Klinička slika

Kod mnogih bolesnika se anizokorija otkriva slučajno, jer je asimptomatska. Kada se simptomi jave to mogu biti diplopije ( duplo viđenje), fotofobija ( preosetljivost na svetlost), glavobolje i zamagljenje pred očima.

Dijagnoza

Postavlja se pregledom, a ispituje veličina zenica pri svetlosti i u mraku, reakcija zenica na svetlost i akomodacija, pregled  procepnom lampom, tonometrijom i dopunske metode za ispitivanje osnovnog oboljenja.

Lečenje

Lečenje zavisi od uzroka koji je doveo do anizokorije. Fiziološka anizokorija i anizokorija bez simptoma se ne leče. U ostalim slučajevima se leči osnovno oboljenje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Marija 29.03.2016

    Zdravo, vec nekoliko vreme imam strasnu glavobolku i bol u oku, bila sam kod oftomologa, pravila sam vidno pole sve je u redu oko mi je super, imam dioptriju na oba oka desno -1. 50 i levo -1. 75, zadnje vreme primecujem da leva zenica je veca nego desna, momentalno nosim nocere, a predhodno nosila sam sociva, mogu li i dalje produziti da koristim sociva? Oftomolog mi je rekao da je moguce da je neki ocni nerv ostecen, pa sad pijem tblete neuro forte. Zanima me dali ako se ispostavi da imam anizokorija mogu i dalje koristiti socivca. . . . . Ima li neka opasnost? Unapred vam hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde