Pojačana aktivnost očnih kapaka

Pojačana aktivnost orbikularnog mišića ispoljava se u vidu fibrilacije, niktitacije i blefarospazma.

Fibrilacija (fibrillatio) predstavlja klonični grč pojedinih snopova orbikularnog mišića, što bolesnici osećaju kao nevoljno grčenje, obično spoljašnjeg dela donjeg kapka. Ovo može spolja da se vidi po podrhtavanju kože na mestu fibrilacija. Javlja se kod nervoznih i premorenih ljudi, a može da nastane i posle gripoznog stanja. Odmor i sedativna sredstva dovode do oporavka.

Nictitatio predstavlja klonični grč celog orbikularnog mišića, a javlja se kao često grčevito treptanje. Viđe se kod dece neuropatske konstitucije, dece sa refrakternim anomalijama ili kod dece koja imaju crevne parazite. Kada se ukloni uzrok, promena brzo iščezava.

Refleksni befarospazam je tonični grč m. orbikularis oculi ( grč kapka) i nastaje nadražajem nerva trigeminusa pri brojnim oboljenjima oka  (keratoconjunctivitis, iridocyclitis i dr). Kod ovakvog blefarospazma kapci su trajno grčevito zatvoreni. Blefarospazam udružen zajedno sa suzenjem (epiphora) i nepodnošenjem svetlosti (photophobia) predstavlja trijas iritativnih simptoma koji se javljaju kod zapaljenskih promena na vežnjači (konjunktivitisa) i oboljenja prednjeg segmenta (keratitis, iridociklitis). Izlečenje nastupa kada se izleči bolest koja je izazvala blefarospazam.

Simptomatski blefarospazam nastaje usled nadražaja centralnih ili perifernih delova facijalnog nerva i refleksnim putem usled nadražaja oftalmičkog i optičkog nerva. Pored grčevito zatvorenih kapaka, grčem mogu biti zahavaćeni drugi mišići lica inervisani n. facijalisom. Obično se radi o kombinaciji toničkih i kloničnih grčenja. Simptomatski blefarospazam nastaje obično usled intrakranijalnih procesa (postencefalitički parkinsonizam, apscesi, tumori).

Pomoć se sastoji u lečenju osnovnog oboljenja. Privremena poboljšanja mogu se postići injekcijama 50% - tnog alkohola u m. orbicularis oculi.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Саша 01.02.2024

  Поштовани, већ дужи период имам проблем са неконтролисаним, невољним бечењем очних капака. Имам потребу да ширим капке и то не могу да контролишем. То уме да буде страшно психички оптерећујуће. Имам 51 год. и вид је примерен тим годинама, релативно добро видим, користим повремено наочаре за читање. Обраћао сам се пар пута лекарима за помоћ али ми до сада нико није дао конкретно објашњење за такво моје стање. Молим Вас за помоћ. Хвала и поздрав.


 2. Vesna 18.03.2023

  Pre dva dana imala sam prvi put grč desnog kapka. Predhodilo je peckanje u oku a zatim jak bol na ivici kapka. Potom sam osetila Trnje je desne strane nosa , desne strane glave . Bila sam u hitnoj i uradili su pregled oka tu je sve uredu, dobila sam uput za Neurologa i MRT glave kao i kompletnu analizu krvi da uradim. Da li savetujete druge preglede i koje?


 3. Slavko 27.11.2021

  Poštovani. Imam blefarospazam vec devet godina a botox primam osam, od svog 60-og rođendana svakih 6 meseci izuzev poslednje 2 godine zbog pandemije(KCS je u covid sistemu). Botox mi malo pomaže. Tačnije stanje mi je sve gore, spazam mi je zahvatio celu levu stranu lica. Ne znam šta da radim jer se puno puta nalazim u neprijatnoj situaciji. Okolina obično pogrešno protumači moj problem. Profesor koji me leči protivnik je operacije, jer šteta bi yerovatno bila veča od koristi. Molim za savet jer ja sam pristojan čovek a ovo stanje je neizdrživo! Evo upravo sada dok Vam ovo pišem jedva vidim, zato oprostite na greškama Pozdrav !


 4. Saska Ilic 05.11.2021

  U nazad 7 dana,primetila sam podrhtavanje,zatezanje u obliku grceva na gornjm desnom kapku i na zavrsetku levoga kapka,donji deo,to se povremeno javlja,malo mi je neprijatno.Zanima me da li je to neko obolenje,s obzirom da imam lupus,malo sam zabrinuta,cekajuci odgovor,zahvaljujem se.


 5. Nenad 10.10.2015

  Draga Nina,
  kako je protekla vaša terapija botoxom i da li ste na kraju imali operaciju?


 6. Nina Maric 13.02.2010

  Prosle godine dobila sam blepharospasm. Imam 50 godina. Prvi simptomi ove bolesti su: suzenje ociju, povremeno pecenje u ocima, povremeno podrhtavanje donjeg ocnog kapka. Sve ovo se javljalo ponekad. Onda je pocelo intezivno teptanje ociju koje je iz mjeseca do sljedeceg mjeseca postalo duze i cesce dok se na kraju moje oci nisu potpuno zatvorile. Obisla sam razne doktore i imala razne testove, ali svi nalazi su bili normalni ukljucujuci ct scan i mri. Specijalista za oci mi je rekao da imam blepharospasm i da je ovo trajna bolest. Uzrok za ovu bolest je nepoznat. Zna se samo da dolazi do nekih promjena in basil ganglia u mozgu koje izazivaju prekomjerne electrical aktivitis. Za sada postoje samo 2 stvari koje mogu olaksati ovu bolest, jedno je botox i drugo je operacija. Botox type a se koristi za ovaj poremecaj. Nazalost to meni nije pomoglo. Ovdje u kanadi se moze ta procedura ponoviti svaka 3 mjeseca. Prvi put sam dobila 60 units of botox a sada ce mi doktor dati 80 units. Bocica botoxa je 100units. Operacija je zadnja opcija i sastoji se u vadjenju nekih ocnih misica. Kazu je je uspjesnost 90% . Ja se za to jos nisam odlucila jer ima dosta nus pojava. Pozdrav nina


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde