Pojačana aktivnost očnih kapaka

Pojačana aktivnost orbikularnog mišića ispoljava se u vidu fibrilacije, niktitacije i blefarospazma.

Fibrilacija (fibrillatio) predstavlja klonični grč pojedinih snopova orbikularnog mišića, što bolesnici osećaju kao nevoljno grčenje, obično spoljašnjeg dela donjeg kapka. Ovo može spolja da se vidi po podrhtavanju kože na mestu fibrilacija. Javlja se kod nervoznih i premorenih ljudi, a može da nastane i posle gripoznog stanja. Odmor i sedativna sredstva dovode do oporavka.

Nictitatio predstavlja klonični grč celog orbikularnog mišića, a javlja se kao često grčevito treptanje. Viđe se kod dece neuropatske konstitucije, dece sa refrakternim anomalijama ili kod dece koja imaju crevne parazite. Kada se ukloni uzrok, promena brzo iščezava.

Refleksni befarospazam je tonični grč m. orbikularis oculi ( grč kapka) i nastaje nadražajem nerva trigeminusa pri brojnim oboljenjima oka  (keratoconjunctivitis, iridocyclitis i dr). Kod ovakvog blefarospazma kapci su trajno grčevito zatvoreni. Blefarospazam udružen zajedno sa suzenjem (epiphora) i nepodnošenjem svetlosti (photophobia) predstavlja trijas iritativnih simptoma koji se javljaju kod zapaljenskih promena na vežnjači (konjunktivitisa) i oboljenja prednjeg segmenta (keratitis, iridociklitis). Izlečenje nastupa kada se izleči bolest koja je izazvala blefarospazam.

Simptomatski blefarospazam nastaje usled nadražaja centralnih ili perifernih delova facijalnog nerva i refleksnim putem usled nadražaja oftalmičkog i optičkog nerva. Pored grčevito zatvorenih kapaka, grčem mogu biti zahavaćeni drugi mišići lica inervisani n. facijalisom. Obično se radi o kombinaciji toničkih i kloničnih grčenja. Simptomatski blefarospazam nastaje obično usled intrakranijalnih procesa (postencefalitički parkinsonizam, apscesi, tumori).

Pomoć se sastoji u lečenju osnovnog oboljenja. Privremena poboljšanja mogu se postići injekcijama 50% - tnog alkohola u m. orbicularis oculi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Nenad 10.10.2015

    Draga Nina,
    kako je protekla vaša terapija botoxom i da li ste na kraju imali operaciju?


  2. Nina Maric 13.02.2010

    Prosle godine dobila sam blepharospasm. Imam 50 godina. Prvi simptomi ove bolesti su: suzenje ociju, povremeno pecenje u ocima, povremeno podrhtavanje donjeg ocnog kapka. Sve ovo se javljalo ponekad. Onda je pocelo intezivno teptanje ociju koje je iz mjeseca do sljedeceg mjeseca postalo duze i cesce dok se na kraju moje oci nisu potpuno zatvorile. Obisla sam razne doktore i imala razne testove, ali svi nalazi su bili normalni ukljucujuci ct scan i mri. Specijalista za oci mi je rekao da imam blepharospasm i da je ovo trajna bolest. Uzrok za ovu bolest je nepoznat. Zna se samo da dolazi do nekih promjena in basil ganglia u mozgu koje izazivaju prekomjerne electrical aktivitis. Za sada postoje samo 2 stvari koje mogu olaksati ovu bolest, jedno je botox i drugo je operacija. Botox type a se koristi za ovaj poremecaj. Nazalost to meni nije pomoglo. Ovdje u kanadi se moze ta procedura ponoviti svaka 3 mjeseca. Prvi put sam dobila 60 units of botox a sada ce mi doktor dati 80 units. Bocica botoxa je 100units. Operacija je zadnja opcija i sastoji se u vadjenju nekih ocnih misica. Kazu je je uspjesnost 90% . Ja se za to jos nisam odlucila jer ima dosta nus pojava. Pozdrav nina


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde