Kontaktna sočiva i njihovo pravilno održavanje

Korisni saveti za čuvanje kontaktnih sočiva

Imate visoku dioptriju, a ne želite da stalno ili uopšte nosite naočare za vid? Rešenje za Vas su kontaktna sočiva koja od 1949. godine postoje na tržištu i apsolutno su dobra zamena za gotovo sve ljude. Na tržištu postoje tvrda, polutvrda (gaspropusna), meka i sveprisutnija sočiva od silikon hidrogel materijala. Bez obzira na koja ste se odlučili, svaka vrsta sočiva zahteva poseban vid održavanja i higijene kojih se treba pridržavati kako ne bi došlo do infekcije oka.

Higijena

  1. Pre aplikacije sočiva u oko ruke treba oprati i osušiti. Nanosite ih jagodicama prstiju. Nokti mogu oštetiti sočiva. Poznato nam je da su naše ruke najveći prenosnici bakterija i prljavštine i zato pre kontakta sa očima i sočivima moraju biti detaljno oprane. 
  2. Pridržavajte se uputstava za održavanje sočiva. Pre nego ih odložite u kutiju za čuvanje operite temeljno svako sočivo i potpoite potpuno u višenamenski rastvor za njihovo održavanje.
  3. Sočiva čuvajte u kutijici koja je tome namenjena. Često ćete kutijicu dobiti uz sredstvo za održavanje sočiva. Kutijicu menjajte na 3 meseca i između upotreba je perite i sušite.
  4. Sočiva menjate u dogovoru sa oftamologom i u skladu sa preporukom proizvođača.
  5. Posećujte oftamologa redovno.

Uputstvo za čišćenje sočiva

Kod čišćenja sočiva treba da se pridržavamo uputstva sa kutije ili poslušamo savet lekara. 

Ukoliko i dalje niste sigurni, ovo su tri koraka za pravilno održavanje sočiva.
  1. Čišćenje - stavite nekoliko kapi tečnosti za čišćenje sočiva ili fiziološkog rastvora i blago trljajte sočivo nekoliko sekundi sa obe strane.
  2. Dezinfekcija - da bi sočivo bilo dezinfikovano, mora da stoji nekoliko sati (minimu 4 sata) i rastvoru za čuvanje (dezinfekciju) sočiva.
  3. Deprotenizacija - najmanje jednom mesečno koristite tablete za uklanjanje proteinskih naslaga sa sočiva. Ove tablete moćete kupiti u svim apotekama.

Spavanje

Nikada ne spavajte sa sočivima. Iako postoje neka sočiva koja ne morate skidati pre spavanja, mnogi stručnjaci to svakako uvek preporučuju. Jer, kada spavate sa sočivima na očima, postoji veliki rizik od nastanka infekcije oka. Uz to, mogu da se i nakupe neke bakterije na sočivima, mogu da vas žuljaju, a da to i ne znate i iziritiraju oko ili još gore – izazovu infekciju.

Kupanje

Ne nosite sočiva ni kada se tuširate ili idete na kupanje. Bazeni, morska voda, reke, pa i obična "česmovača" sadrže organizme koje stručno nazivaju acanthamoeba, a koji mogu da izazovu infekcije očiju. Zato ako zadržite sočiva na kupanju rizikujete i postajete podložni infekciji. 









Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde