Katarakta: Prof. dr Jurij Viktorovič Tahtaev


Sa profesorom odeljenja za oftalmologiju Prvog Sankt-Peterburškog medicinskog univerziteta, profesorom Jurij Viktorovič Tahtaevim razgovarali smo o katarakti. Profesor Tahtaev je čest gost Beograda, a domaći pacijenti upoznati su sa njegovom stručnošću. 

Šta je to katarakta?

Prof. dr Jurij Viktorovič Tahtaev: To je bolest u kojoj sočivo gubi prozirnost. Kao rezultat, vid se pogoršava, osoba počinje da vidi okolne predmete kao kroz maglu. Uz napredovanje bolesti dolazi do potpune zamućenosti sočiva, a do pacijenta dopiru samo svetlost i boja. Ova bolest je česta. U Sankt Peterburgu se, na primer, obavi oko 20 hiljada operacija katarakte godišnje, a lista čekanja na tu operaciju katarakte raste iz godine u godinu. Slična situacija je, kako vidim, i u Srbiji.

Ko je podložan da oboli od katarakte?

Prof. dr Jurij Viktorovič Tahtaev: Katarakta može da se razvije u dosta slučajeva. Dešava se da nastane zbog trovanja, upala, trauma i opekotina očiju, ali, najčešće katarakta je povezana sa uzrastom. Najveći deo obolelih čine stariji ljudi. Ipak, moram da napomenem, postoje i brojni urođeni sindromi. Neretko se dete rodi sa ovim stanjem. U takvim slučajevima, operacija se izvodi već u prvim nedeljama i mesecima života.

Kako se katarakta leči?

Prof. dr Jurij Viktorovič Tahtaev: Samo hirurški. Postoje brojni mitovi o tome da je moguće rešiti se katarakte bez operacije, ali to nije zasnovano na naučnim činjenicama. Čak i lekovi koji
su se nekada koristili za usporavanje razvoja bolesti, izbačeni su iz upotrebe zbog svoje neefikasnosti. Decenijama unazad postojala je praksa da se katarakta operiše u kasnim stadijumima. Bilo je potrebno čekati mnogo godina, ponekad i decenija, da katarakta dovoljno ‘sazri ’. Moderna hirurgija ima drugačiji pristup. Operacija se vrši u ranijim stadijumima bolesti, što čini oporavak bržim i ne osuđuje pacijenta na višegodišnju slabovidost.

Šta je donela moderna medicina u lečenju katarakte?

Prof. dr Jurij Viktorovič Tahtaev: Tehnologije omogućavaju ne samo vraćanje izgubljenih funkcija prozirnosti sočiva, već i istovremeno uklanjanje drugih problema sa vidom npr. miopije,
hipermetropije. Širenje indikacija dovelo je do činjenice da je velikom broju pacijenata potrebna operacija. Kao rezultat toga, u Sankt Peterburgu lista čekanja za program obaveznog zdravstvenog osiguranja je duža od nekoliko godina. Obzirom da se na listama čekanja nalaze uglavnom stariji ljudi, u čijim životima su prisutni brojni drugi zdravstveni problemi, ovo postaje društveno značajan problem. 

Operacija katarakte je jedan od onih događaja koji vraća radost pacijentu. Sreću da vide  jasno kao što to činili u dobi od 20-30 godina. Videti - to je samo po sebi sreća. Ovo je ona vrsta hirurgije čiji rezultat prate velike emocije. Prvi dan nakon operacije ljudi su u stanju oduševljenja.

Kada je najbolje započeti lečenje?

Prof. dr Jurij Viktorovič Tahtaev: Što ranije, to bolje. Ukoliko se započne u ranijim stadijumima, rezultati će biti pouzdaniji i predvidljiviji. Operacija u ranom stadijumu se pokazala nežnijom
za pacijenta, oporavak je lakši i brži, a hirurgu je znatno lakše da operiše. Moj savet je da se odmah obratite specijalisti ukoliko primetite slabljenje vida. Samo oftalmolog može postaviti tačnu dijagnozu. Katarakta se razvija sporo, ali može prikriti brojne druge bolesti. U tom smislu konstatacija oftalmologa je ključna.

Kako izgleda operacija? 

Prof. dr Jurij Viktorovič Tahtaev: Operacija se izvodi pod hirurškim mikroskopima, koji su specijalno projektovani za mikrohirurške namene, te imaju veliku moć uvećanja. Ova operacija je lagana za pacijenta i ne treba je se plašiti. Najčešće se izvodi pod lokalnom anestezijom u vidu očnih kapi. U proseku traje svega 10 minuta. Pacijent je svo vreme budan i svestan. Po završetku operacije samostalno ustaje i odlazi, bez zavoja. Vid se u potpunosti vraća sledećeg dana. Istovremeno, vizuelne i fizičke aktivnosti nisu bitno smanjenje. Nakon izvršene operacije pacijentu se oko mesec dana ukapavaju antiinflamatorni lekovi, a u svemu drugom vode prilično normalan život. 

Da li je operacija sto posto uspešna?

Prof. dr Jurij Viktorovič Tahtaev: U medicini nema stopostotnog uspeha. Posebno u hirurgiji. Komplikacije, iako veoma retke, mogu biti povezane sa vrlo teškom kombinovanom patologijom, kada katarakta ima čitav niz pridruženih bolesti. Ovakva stanja komplikuju rad hirurgu, ali su u najvećem broju slučaja premostiva. 

Da li sve klinike rade ovu operaciju na isti način?

Prof. dr Jurij Viktorovič Tahtaev: U Rusiji su 2012. godine usvojene kliničke smernice i standardi za operaciju katarakte. Većina klinika ih prati. Međutim, postoje i tehnologije koje su bile rasprostranjene pre četvrt veka. One imaju svoju primenu, ali vrlo usku.


Za zakazivanje operacije katarakte kod prof. dr Jurija Tahtaeva pozovite 060/687-460.


 


Podeli tekst:

Dr Tahtaev Jurij Viktorovich je specijalista oftalmologije sa višegodišnjim iskustvom koje je stekao u inostranstvu. Bavi se mikroirurgijom oka.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde