Difterija oka

Difterija je teška akutna infektivna i kontagiozna bolest koja se karakteriše fibrinoznim naslagama na mestu ulaska i simptomima toksemije usled resorpcije egzotoksina. Na oku nastaje pseudomembranozni konjunktivitis koji se karakteriše stvaranjem fibrinoznih naslaga na konjunktivi u vidu lažnih membrana (pseudomembrane).

Uzrok nastanka

Uzročnik je gram pozitivni bacil Corynebacterium diphtheriae, veoma otporan u spoljnoj sredini. Prenosi se zagađenim rukama, obično nastaje na jednom oku.

Klinička slika

Odlikuje se otokom kapaka i hiperemijom konjunktive, koja je prekrivena prljavosivim pseudomembranama. One se veoma teško skidaju jer se fibrin nalazi i duboko u tkivu, zbog izražene nekroze. Sekrecija je umerena, prvo serozna a kasnije prelazi u sluzavo - gnojnu. Može da dođe i do pojave infiltrata i grizlica, nekroze i perforacije rožnjače. Ako proces zahvati i rožnjaču, može doći i do gubitka vida. Regionalne limfne žlezde su otečene. Opšte stanje može biti poremećeno kao kod difteričnog oboljenja druge lokalizacije. Po izlečenju ostaju ožiljci na mestu ranijih nekroza, što dovodi do simblefarona i iskrivljenosti tarzusa. Može da zaostane prolazna pareza akomodacije ( zenica reaguje na svetlost a ne reaguje na akomodaciju i konvergenciju), kao i da se jave druge posledice difteričke pareze ili paralize.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, oftamolološkog pregleda, i rezultata kulture.

Lečenje

Podrazumeva specifičnu terapiju antitoksinom (antidifteričnim serumom), kauzalnu terapiju antibioticima i simptomatsku terapiju. Drugo oko treba zaštiti od infekcije.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde