Keratitis

Keratitis predstavlja zapaljenje rožnjače (corneae).

Uzrok nastanka

 

Prema etiologiji keratitisi mogu biti bakterijski (pneumokokni ulkus korneje, pyocyaneus keratitis, stafilokokni keratitis), virusni (herpes simpleks, herpes zoster oftalmikus, vakcinacija), mikotični (gljivični), alergijski (marginalni ulkus korneje, fliktenuralni keratitis, luetički, disciformni) i trofički (neuroparalitički, keratitis e lagophtalmo).

 
 
 
 
 

Klinička slika

 

Kornealna reakcija na štetni agens manifestuje se pojavom infiltrata sa ili bez grizlice. Na osnovu toga je i izvršena primarna podela keratitisa na one sa gubitkom tkiva, pa time i formiranjem grizlice (keratitis ulcerosa) i one keratitise kod kojih površina rožnjače ostaje neoštećena, a proces se odigrava u njenoj stromi (keratitis stromalis, odnosno keratitis parenhimatoza). U grupu stromalnih keratitisa spada herpetični disciformni keratitis i parenhimini keratitis luetično-kongenitalnog porekla , dok u grupu ulceroznih spadaju sva ostala zapaljenjska oboljenja rožnjače.

 
 

Simptomi su u početku bolesti vrlo često slični konjuktivitisu: preosetljivost oka na svetlo (fotofobija), crvenilo konjunktive i osećaj nelagodnosti u oku, da bi kasnije i u težim slučajevmia napredovali do jakog bola, gubitka vida i prisustva gnoja u prednoj očnoj komori (hipopion).

 

Upala može da ošteti rožnjaču što dovodi do oštećenja vida. Takođe može doći i do pucanja rožnjače što dovodi do endoftalmitisa (upale u oku) koji može rezultovati gubitkom čitavog oka. Ipak, u većini slučajeva bolest se uspešno leči bez ikakvih posledica za vid.

 
 
 
 
 

Lečenje

 

Kod bakterijskih keratitisa primenjuju se antibiotici u vidu čestog ispiranja antibiotskim rastvorom. Obavezno se daju injekcije antibiotika pod vežnaču,  moguća je i kombinacija dva antibiotika.

 

Kod virusnih keratitisa lečenje je nespecifično, pored antibiotskih masti i toplih suvih obloga neophodno je uvek primenjivati i midriatike, a nekada i kortiokosteroide.

 

U lečenju mikotičkih keratitisa se koriste antimikotski lekovi, alergijski se leče etiološki, od koristi mogu biti određene kortikosteroidne kapi.

 

Lečenje neuroparalitičkog keratitisa je veoma teško i obavlja se zajedno sa neurologom.


Zakažite pregled kod oftalmologa: 


 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. sandra 18.01.2010

    Mojoj mami je konstatovano zapaljenje roznjace. Pre toga joj je pukao kapilar u oku od visokog pritiska. Mene zanima, da li je do zapaljenja roznjace doslo zbog tog pucanja kapilara? Ili je mozda nesto drugo u pitanju. Njoj je oko skroz zatvoreno, unutra crveno i gnoji, roznjaca ima svetlu boju, a cela strana lica joj je natecena. . Lekari su joj dali neke tecnosti za ispiranje, ali je njoj svaki dan sve gore i gore. . Ako mozete objasnite mi, jer ovo sto sam procitala stvarno ne razumem. . Unapred zahvalna. .


  2. marija 21.11.2009

    Ja imam keretitis puncata recidivalis, mozda nisam lepo napisala godinu dana se lecim. Od terapija stavljam samo oftamol i vestacke suze hipromeloza p. Terapija mi pomaze ali trenutno. Kad prekinem terapiju sve se vraca na staro tj. na roznjaci mi se pojavljuju sivi pecati i rasipaju mi se zraci. Nemam druga ostecenja oka lepo vidim, nemem ocni pritisak. Ali mislim da se necu nikada izleciti od ovog virusaaaaa. Recite mi sta vi mislite.


  3. VERA DJORDJEVIC 02.06.2009

    Molim vas da mi neko pomogne. Imam sve simptpme tkzv. Keratitisa. Veoma su neprijatni. Koristila sam antibiotske mast bila kod lekara x puta. Nemogu da mi pomognu. Stanje se pogorsava. Crvenilo otok bol. Sada vise i nevidim. Sta da radim heeeeeelp.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde