Ambliopija

Ambliopija je senzorni poremećaj koji je nastao zbog nemogućnosti razvoja vidne oštrine na jednom ili na oba oka.

Uzrok nastanka

 

Kada oči razrokog deteta naizmenično fiksiraju, tada je oštrina vida podjednaka na oba oka. Međutim, ako ma iz kog razloga jedno oko postane češće vodeće, a drugo češće skreće, vidna oštrina strabičnog oka ili ostaje na nivou na kome je bila pri nastajanju ovih senzornih promena ili dođe do pada već postojeće vidne oštrine, dok vodeće oko razvija i dalje svoju vidnu oštrinu.

Klinička slika

 

Snižena oštrina vida ne može se popraviti nikakvim korekcionim staklima, mada pri tome ne postoje organske promene koje bi mogle da objasne ovo smanjenje oštrine vida (funkcionalna ambliopija), ili ako postoje organske promene onda je smanjenje oštrine znatno veće nego što bi to odgovaralo postojećim organskim promenama (organska ambliopija). Ambliopija se razvija u periodu od rođenja do devete godine i što je dete mlađe, vidni sistem je osetljiviji. Nelečena ambliopija vodi nepovratnom slabljenju vidne oštrine i prisutna je u oko 2% populacije.

Dijagnoza

 

Kod sasvim malog deteta, ako se posumnja na skretanje jednog oka (ili naizmenično oba), pregled se može izvšiti pomoću testa pokrivanja jednog pa drugog oka zastorom čime se otkriva da li postoji ambliopija.

Lečenje

 

Od ogromne je važnosti da se na vreme uoči i najmanji poremećaj u okulomotornoj ravnoteži deteta. Rano otkrivanje smetnji u razvoju monokularnog i binokularnog vida i njihovo uklanjanje mogu sprečiti stvaranje senzornih poremećaja u toku razvoja koji ostavljaju invalidnost za ceo život. Prve mere su jednostavne i lakše za primenu u ranom životnom dobu pacijenta (atropiziranje vodećeg, zatvaranje - okluzija boljeg oka radi formiranja slabovidog, uz vrlo ranu optičku korekciju refrakcionih anomalija), a daju veće rezultate od mera koje se kasnije preduzimaju (pleoptika-lečenje ambliopije putem vežbi i ortoptika - vežbe protiv senzornih poremećaja kod strabizma i vežbe binokularnog vida).


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Žaljko Stapić 12.07.2021

    Imam ambliopiju od rođenja na desnom oku i nikad je nisam liječio. Lijevo oko je preuzelo cjelokupnu funkciju vida. Još mi nisu potrebne naočale, a imam 66 godina. Postoji li mogućnost u ovoj životnoj dobi da se laserskom operacijom to otkloni bez opasnosti da se naruši vid na lijevom oku, pošto oči prema mozgu djeluju kao spojne posude?


  2. biljana 05.07.2010

    Imam dete koje ima ambliopiju ali njena oba oka su normalna ne beze u stranu za sada nosi naocare i ide na redovne kontrole ali je doktor rekao da tu nema pomoci moze li mi neko reci nesto vise o tome


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde