Tranzitorni ishemični atak (TIA)

Tranzitorni ishemični atak predstavlja prolazno žarišno moždano oštećenje praćeno neurološkim ispadima koji se brzo i potpuno povlače, najkasnije za 24 časa.

Uzrok nastanka

Ranije se pretpostavljalo da je uzrok ishemičnog tranzitornog ataka spontani vazospazam u određenoj regiji mozga. Međutim, arteriografska ispitivanja nisu potvrdila ovu pretpostavku, već je otkriven niz drugih uzroka TIA:
 • Komlikovani ulcerisani aterom (naslaga masti na zidu krvnih sudova) na račvama magistralnih krvnih sudova vrata. Sadržaj ateroma (kristali hlesterola i dr) ili agregati trombocita i fibrina koji se talože na ulcerisanom ateromu, otkidaju se i krvotokom dospevaju do malih krvnih sudova u mozgu kroz koje više ne mogu da prođu već izazivaju ishemiju (slab dovod krvi).
 • Kompresija na krvni sud (npr. osteofitom)
 • Prekid krvotoka kroz "prelomljenu" arteriju
 • Mala krvavljenja iz mikroaneurizmi
 • Hemodinamski poremećaji, pad krvnog pritiska i dekompenzacija krvotoka iznad mesta stenoze arterije

Klinička slika

Prolazne ishemije u oblasti karotidnog sliva mogu dati sledeće ispade - prolazno slepilo, hemipareza (laka oduzetost polovine tela), hemiparestezije ili hemihipestezija (smanjen ili izmenjen osećaj u polovini tela), dizartrija ( poremećaj govora), hemianopsija (poremećaj vida sa gubitkom jedne polovine vidnog polja), psihički poremećaji u vidu konfuznih stanja.

Dijagnoza

Dijagnoza stanja krvnih sudova mozga mora da obuhvati detaljnu anamnezu, klinički pregled, kardiološko ispitivanje, EKG, pregled očnog dna, ultrazvuk, scintigrafiju, CT (skener), NMR (nuklarna magnetna rezonanca). Od laboratorijskih pregleda treba ispitati masti u krvi i glikemiju, hematokrit, fibrinogen, agregabilnost trombocita, elastičnost eritrocita.

Lečenje

Lečenje TIA je uglavnom usmereno na prevenciju novih ataka i javljanja kompletnog ishemičnog inzulta. U prvom redu treba se boriti protiv arterijske hipertenzije, borba protiv pušenja i alkoholizma mogu smanjiti broj obolelih. Zdrava ishrana je veoma bitan faktor i podrazumeva ishranu bogatu biljnim vlaknima i vitaminima sa malo masti životinjskog porekla. Lečenje srčanih bolesti, šećerne bolesti, hiperlipidemija (povećane količine masti u krvi) takođe spada u veoma značajne preventivne mere. Od lekova u upotrebi su vazoaktivni lekovi, antiagregaciona terapija, kalcijum blokatori i sve zastupljenije hirurško lečenje-uklanjanje ateroma, odnosno korekcija stenoze karotidnih arterija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Dobrila Savic 14.12.2021

  Sumnja se na TIA, tegobe su bile, oduzimanje desne ruke, oko 10-sekundi, nakon toga nista vise, anemeza uzeta kompletna, pretrage detaljne: Skener, Kolor dopler krvnih sudova mozga sa kontrastom, MR glave, karotida i ramena dela, ultrazvuk srca sa kontrastom, ultra zvuk vratnog dela, zbog dovoda kiseonika u mozak, ispitivanje motorike od strane fizijatra, sve čisto sem povećane hipertenzije, verovatno zbog straha, dobila sam tahicardiju puls skočio na 145, nakon izvesnog vremena vratio se u normalu, Dg: hipertenzija, koju lečim 15 godina, da napomenem: sve pretrage detaljno ispitivanje obavila u bolnici Dr Johnson, Miami, SAD, na urgentnom, sa hospitalizacijom od 6 dana!!!


 2. miroslav 11.12.2016

  A najčešći lekovi?


 3. Jezdimir 23.09.2014

  Već sam pisao da mi je, posle ispada vidnog polja na desnoj strani, ostao jedan isečak delimičnog mutnog vida, sa raznim iskricama, pravim i krivim linijama, "fatanirganama", pa molim da mi neko objasni da li se ove anomalije mogu lečiti i kako i do koje mere?


 4. Jezdimir 26.04.2014

  Posle hemianopsije ostao je, kao posledica, jedan mali isečak, od ivice naočara sa desne strane do negde ispred desnog uha, potpunog ili delimičnog ispada, pa me interesuje, da li se ova posledica može ikako lečiti - smanjiti ili eliminisati. Slučaj mi se desio 2012 g. A ponovio se sledeće godine kao delimična kratkotrajna slabost ruke, malaksalost i trenutan gubitak govora. Obavio sam sve preglede i sada je sve u redu, uz stalnu upotrebu farina.


 5. Ivana 17.05.2010

  Mislim da bi trebalo pitati pacijenta i to objaviti- kakve je "ispade" doziveo- odnosno, da pacijenti ispricaju sta su doziveli pre tia ili transitornog insulta. Mislim da bi bilo dobro videti i razmisliti o tome i zbog diferencijalne dijagnoze. Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde