Rejov sindrom

Reyov sindrom karakteriše pojava masne jetre i encefalopatija (oštećenje mozga) u dece do 15 godina starosti.

Uzrok nastanka

Uzrok bolesti nije poznat. Navode se toksični agensi, salicilati (aspirin!) i virusi.

Klinička slika

Bolest počinje znacima respiratorne infekcije, sa upornim povraćanjem i razvojem stupora (poremećaj svesti), generalizovanih konfuzija i kome.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda, ultrazvuka - jetra je uvećana sa karakterističnim histološkim promenama. U laboratorijskim testovima dominira povećana aktivnost transaminaza u serumu, snižen nivo šećera u krvi, povišenje amonijaka u serumu i metabolička acidoza.

Lečenje

Sastoji se od davanja infuzija glukoze i sveže smrznute plazme, i u merama za suzbijanje edema mozga (infuzije manitola).

Prognoza

Bolest je vrlo ozbiljna, a smrtnost dostiže 50%.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Nebojša 28.12.2023

    Želeo bih više informacija na ovu temu. Ja sam ostao nepokretan, sve simptome ove bolesti posedujem: umor, slabost mišića, naročito nogu, (valjda su noge više opterećene), vrtoglavicu sa onesvešćivanjem, hroničan bol u mišićima, zglobovima, probleme sa tetivama, sa kožom, takođe opadanje kose, brzo gubljenje vida (-3) i sluha (65-70%). Registrovana samo fibromalagija, hronična borelioza u normalnim granicama i naravno čuđenje i isčuđavanje doktora. Pojedinci se čak i podsmevaju. Nalazim se u fazi da ludim od njihovog znanja i mojih simptoma. Godinama već tražim izlaz i psihološki oboljevam jer sam u bezizlaznoj zoni. Nesanica, suva usta, suve oči i uvećana jetra, gasovi polipen debelog creva gastritis, dipotroni diskushernija, dijabetis, spondiloza i povećan krvni pritisak su sastavni deo mog života.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde