Retrogradna amnezija

Amnezija predstavlja odsustvo, gubitak pamćenja.

Gledano klinički, postoje tri vrste pamćenja koje se razlikuju u trajanju sećanja:
 • neposredno pamćenje - trajanje sećanja iznosi nekoliko sekundi, npr. sećanje imena osoba ili telefonskog broja
 • kratkotrajno, recentno pamćenje - prisećanje događaja posle nekoliko minuta, sati ili dana; kratkotrajno pamćenje može se definisati i kao sposobnost učenja i spremanja novih informacija i mogućnosti njihove reprodukcije nakon nekog vremenskog intervala, npr. minuta, nekoliko sati ili dana
 • dugotrajno pamćenje - sećanje nekoliko meseci ili godina nakon događaja.

Uzrok nastanka

Amnezija može biti organskog porekla, posledica traume mozga ili patoloških promena u nekim moždanim područjima, ali može se javiti i kao posledica preteranog uzimanja psihoaktivnih sredstava, usled oštećenja centralnog nervnog sistema ili staračkih promena ili psihogena, nastala obično posle nekog teškog emocionalnog šoka. U praksi se organska amnezija najčešće vidi zbog oštećenja dubljih moždanih struktura ili moždane kore, i to posle povreda (potresa mozga, nagnječenja ili kontuzije mozga), davljenja ili neuspelog vešanja ili posle težih trovanja, epileptičkog napada, delirantnih pomućenja svesti ili sumračnih stanja, poremećaja moždane cirkulacije ili degenerativnih promena pojedinih delova mozga.

Klinička slika

Ako se osobe ne mogu prisetiti događaja neposredno pre povrede, tj. traume, govorimo o - retrogradnoj amneziji. Ona pokriva različito dug vremenski interval pre nastanka povrede, najčešće nekoliko sekundi ili minuta, retko nešto duže. Retrogradna amnezija upućuje na to da se i nakon završenog procesa opažanja još neko vreme nastavlja tzv. mnestički proces – vreme potrebno da se fiksiraju slike sećanja. Uzrok retrogradnoj amneziji može biti trovanje, udarac u glavu, krvarenje u moždano tkivo kod CVI-a.

Dijagnoza

Kod bolesnika koji imaju izražen poremećaj pamćenja pre svega treba isključiti organski uzrok. Zato posle uzimanja podataka o smetnjama (dobijenih od samog bolesnika i/ili njegove pratnje) i kliničkog neurološkog pregleda, koji uključuje i detaljno ispitivanje bolesnikovog pamćenja, sledi obrada koja se sastoji od: laboratorijske analize krvi i moždane tečnosti, snimanja električne moždane aktivnosti (EEG), kompjuterizovane tomografije (CT) ili magnetne rezonance (NMR) mozga. Neurološki status se nadograđuje testovima mentalnog statusa. Najčešće se orijentacijski koristi opšteprihvaćen, tzv. minimentalni status koji omogućava kvantifikaciju oštećenja.

Lečenje

Lečenje amnezija u svakom slučaju zavisi od uzroka koji je doveo do poremećaja tj. oštećenja pamćenja. Zapravo se leči sam uzrok. U nekim slučajevima rezultat je potpuni oporavak pamćenja, ali nekada oštećenje ostavlja trajne posledice na pamćenje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Dragana Grković 15.12.2021

  Катализатор...у,мом случају за оваква дешавања,то је. упала синуса...тада имам проблем


 2. Lia 28.05.2021

  Neshvatljivo neznanje.Imam perfektno pamcenje sto se moze proveriti.Nebuloza na more od "strucnjaka"Istresla sam pikslu u kesu pogledala nesto drugo i kada sam htela kesu da izbacim videla sam mahinalno da sam je premestila.Ja perfektno pamtim sve.Gde je sta sta je kada bilo sve a vi napisaste nebi zna budalastine kao gospoda iz Euromeica kojima sam dala 4000 din.da bi 1 coveku rekao MOZDA JE EPILEPSIJA.MOZDA TAKO I NAPISAO.ETO ZNANJA I TACNO DA SE COVEK UPLASI SAMO OD VASEG ZNANJA KOJE JE ISPOD NULE.U KURAC DA SE NOSITE TESKO ONOM KO STVARNO IMA PROBLEM SA PAMCENJEM.MOZAK NIJE NITI CE BITI ISPITAN A VI NA DJUTURA ISTO SVIMA.MOGLI BI BAR (POSTOJI NEKO KO ZNA)DA SE EDUKUJETE PA BAR DA BOLESNIMA STVARNO POMOGNETE ALI REALNO NEZNATE NISTA.ZAO MI JE ISTINA JE ISTINA.ISPOD NULE JE NE ZNANJE JER O ZNANJU NEMA NI Z.RAVNO KATASTROFI U SVAKOM DOMENU ZDRAVSTVA A DRAGI PSIHICI NA LECENJE NEZNANJA.UF ALA BI NAPRAVILA CISTKU I TO DEBELI DA SE ZNA KO ZNA KO NEZNA A NE DA SE LEKARI IGRAJU LEKARA.DNO DNA.


 3. suzana c. 18.10.2009

  Ne znam dal ce iko procitati ovo, ali ako procita zamolila bih da mi navede koje sve preglede treba da izvrsim da bi se utvrdilo da li se u mom slucaju radi o ovom problemu? Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde