Anterogradna amnezija

Amnezija predstavlja odsustvo, gubitak pamćenja.

Gledano klinički, postoje tri vrste pamćenja koje se razlikuju u trajanju sećanja:
 • neposredno pamćenje - trajanje sećanja iznosi nekoliko sekundi, npr. sećanje imena osoba ili telefonskog broja
 • kratkotrajno, recentno pamćenje - prisećanje događaja posle nekoliko minuta, sati ili dana; kratkotrajno pamćenje može se definisati i kao sposobnost učenja i spremanja novih informacija i mogućnosti njihove reprodukcije nakon nekog vremenskog intervala, npr. minuta, nekoliko sati ili dana
 • dugotrajno pamćenje - sećanje nekoliko meseci ili godina nakon događaja.

Uzrok nastanka

Amnezija može biti organskog porekla, posledica traume mozga ili patoloških promena u nekim moždanim područjima, ali može se javiti i kao posledica preteranog uzimanja psihoaktivnih sredstava, usled oštećenja centralnog nervnog sistema ili staračkih promena ili psihogena, nastala obično posle nekog teškog emocionalnog šoka. U praksi se organska amnezija najčešće vidi zbog oštećenja dubljih moždanih struktura ili moždane kore, i to posle povreda (potresa mozga, nagnječenja ili kontuzije mozga), davljenja ili neuspelog vešanja ili posle težih trovanja, epileptičkog napada, delirantnih pomućenja svesti ili sumračnih stanja, poremećaja moždane cirkulacije ili degenerativnih promena pojedinih delova mozga.

Klinička slika

Ako osobe posle povrede glave deluju svesno i razgovaraju, ali se posle tih događaja ne sećaju, reč je o anterogradnoj amneziji. Te osobe nisu sposobne da zapamte nove događaje. Ovaj oblik amnezije pokriva izvesno vreme i posle očiglednog vraćanja svesti i uspostavljanja kontakta sa okolinom.  Najčešće se vidi posle pretrpljenog potresa ili nagnječenja mozga, kad može biti udružena s retrogradnom amnezijom. Anterogradna amnezija izazvana je nesposobnošću stvaranja slika sećanja i njihovg zadržavanja. Ovaj oblik amnezije jedan je od pouzdanih kriterijuma za procenu težine oštećenja, odnosno povrede mozga.

Dijagnoza

Kod bolesnika koji imaju izražen poremećaj pamćenja pre svega treba isključiti organski uzrok. Zato posle uzimanja podataka o smetnjama (dobijenih od samog bolesnika i/ili njegove pratnje) i kliničkog neurološkog pregleda, koji uključuje i detaljno ispitivanje bolesnikovog pamćenja, sledi obrada koja se sastoji od: laboratorijske analize krvi i moždane tečnosti, snimanja električne moždane aktivnosti (EEG), kompjuterizovane tomografije (CT) ili magnetne rezonance (NMR) mozga. Neurološki status se nadograđuje testovima mentalnog statusa. Najčešće se orijentacijski koristi opšteprihvaćen, tzv. minimentalni status koji omogućava kvantifikaciju oštećenja.

Lečenje

Lečenje amnezija u svakom slučaju zavisi od uzroka koji je doveo do poremećaja tj. oštećenja pamćenja. Zapravo se leči sam uzrok. U nekim slučajevima rezultat je potpuni oporavak pamćenja, ali nekada oštećenje ostavlja trajne posledice na pamćenje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Nada 06.06.2021

  Sin mi je imao udes povredu kicme udarac u glavu .ima amneziju nicega se ne seca dali ima nada dace mu se vratiti pamcenje


 2. Redžepagić Hulkija 05.12.2012

  Moj sin je nod 22 godine je 15. Marta 2011. Godine imao cardia arest i uz velike napore vraćen je. Nakon kome u kojoj je bio oko 2 mjeseca nastavlja se faza rehabilitacije. Uočili smo da ima problema sa anterogradnom amnezijom i odveli ga u tursku, u istanbul na kliniku np hastanesi gdje je imao terapije tmo. Ima malog pomaka ali to još uvijek nije pravo pamćenje već mislim da on, pošto je preinteligentan napamet nauči neke odgovore. Molim da mi odgovorite da li znate koja se ustanovca sa uspjehom bavi poboljšavanjem retrogradnog pamćenja.


 3. Nedeljko 26.11.2012

  Nedavno sam doživio saobraćajnu nesreću. Jednostavno sam izgubio pamćenje. Ne sjećam se kako i na koji način mi se to desilo. Sebi sam došao poslje nekoliko dana u bolnici. Ja sam 1958 god. Pamtim život od djetinjstva pa do neke 25 god. Života. Znači da ne znam ništa unazad recimo 28god. Nadalje, svi su mi nalazi u redu, tj. Nemam povredu glave (mislim fizičko oštećenje) . Zadobio sam jak udarac u grudi ali i tu nema preloma. Sada očekujem da idem na magnetnu rez. I sl. Moje pitanje je: da li se to može desiti (misli se na amneziju) ako sam možda doživio neki strah ili šok prije samog sudara? Moje posljednje sjećanje jeste u vreme kada sam sa nekih 20/25 god. Doživio saobraćajnu nesreću i došao sebi u bolnici virovitica. Sa tim sam živio poslje ove nedavno saobraćajke, tj. Sa tim vremenom sam bio u sadašnjosti. Ovih dana svašta mi se u glavi dešava. . Itd. . . Ako vam ovo nešto znači što ću vam sada reći onda evo; u armiji su me pokušali, tj. I jesu učinili- objesili me dva šiptara za prozor u kupatilu. Sebi sam došao na vma. Slučajno me spasao neki crnogorac. . Itd. . Za taj slučaj imam otpusnu listu sa vma. Sa poštovanjem nedeljko


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde