Odlazak na posao sa fibromialgijom


Dnevne aktivnosti, kućnih obaveza i posla, mogu biti veoma zamorni za ljude sa fibromialgijom. Ipak, mnogi ljudi koji boluju od fibromialgije mogu zadržati posao i biti produktivni u svakodnevnom životu. Postoje promene koje možete uvesti u kućnom i random okruženju koje će vam pomoći.

Prilagodite Svoj Život

Postavljanjem osnovnih pravila u vašoj kući i uveđenjem određenih promena u svoj način života, možete držati fibromilagiju pod kontrolom. 
Evo nekih saveta:
 • Usporite: Nemojte se previše naprezati. Izaberite nekoliko stvari koje ćete obaviti tokom dana i izdvojite vreme za odmor koji vam je potreban. Čak iako vam je energija na visokom nivou, trudite se da se ne preopterećujete.
 • Oblačite se udobno: Izaberite odeću koja vam neće povećavati bol. Izbegavajte uske pojaseve, neudobno rublje, krute materijale i čarape koje stežu osetljive predele.
 • Utoplite se: Držite kraj sebe udobne papuče i džemper u slučaju da vam postane hladno.
 • Postavite pravila: Razgovarajte sa svojim supružnikom i decom o simptomima fibromilagije i zamolite ih da poštuju vaše potrebe. Pravila mogu da uključuju smanjenje buke i iznenađenja na minimum.
 • Delegirajte vaše kućne obaveze: Svi u porodici mogu da uskoče da vam pomognu oko kućnih poslova. Mogu pomoći i mala deca kada se radi o preuzimanju pošte, postavljanju kanti na ulicu ili sakupljanju igračaka.
 • Idite kod radnog terapeuta: Radni terapeut vas može naučiti kako da obavljate redovne aktivnosti i poslovne obaveze na lakši način i sa manje telesnog opterećenja.

Prilagodite Svoj Posao

Možda bi trebalo da popričate o simptomima fibromilagije sa kolegama da bi mogli bolje da razumeju vaše potrebe. Objasnite im da se nekim danima možete osećati bolje, a nekim lošije i zatražite njihovu podršku.

Postoji veliki broj adaptacija i veliki broj praktičnih zahteva koje možete uputiti šefovima da biste poboljšali svoje radon okruženje. 

Pitajte da li:
 • Je moguće da radite od kuće ili da imate fleksibilno radno vreme
 • Nadoknadite propušteni rad vikendom
 • Radite od kućem ponesite posao kući ili radite fleksibilno radno vreme
 • Učinite svoje radno mesto ergonomskijim. Da li vam je potreban lakši pristup kompjuteru i telefonu, bolja potpora za ruke, pomagala za pisanje ili držači za knjige? Ne bojite se da pitate za ono što vam je potrebno.
 • Prilagodite osvetljenje tako da odgovara vašim potrebama.
 • Premestite svoje radno mesto na lokaciju koja vam više odgovara, kao što su tiša i toplija mesta, ili pitajte da se pomerite bliže ulazu.
 • Ograničite svoje fizičko angažovanje. Nemojte se plašiti da potražite pomoć za projekat na kome radite ili da zatražite produženje vremenskog roka.
Najvažnije: Nemojte se osećati krivim. Ukoliko niste u stanju da odete na posao ili da ispoštujete rok projekta, ne budite strogi prema sebi. Razgovarajte o svojoj zabrinutosti sa nadređenima i napravite akcioni plan koji će pomoći da se situacija poboljša.
Ukoliko se i dalje osećate prezatrpano poslom, i zdravstveno stanje vam se pogoršava, možda je vreme da preispitate šta možete da radite, a šta ne.

Fibromilagija i benefiti za osobe sa invaliditetom

Ukoliko ste radno nesposobni, možete se kvalifikovati za invaliditetsko osiguranje. Postoje dve vrste invaliditetskog osiguranja.
 • Kratkorična invalidnina je tip osiguranja koji pokriva procenat vaših prihoda u određenom vremenskom period, obično ne duže od tri meseca. Porazgovarajte sa vašim šefom ili sa nekim iz odseka za ljudske resurse i zamolite ih da se raspitaju da li imate pravo na ovo osiguranje.
 • Dugoročna invalidnina je tip osiguranja koji pokriva procenat vaših prihoda u dužem vremesnkom periodu. Veliki broj zaposlenih ima ovo osiguranje. Vlada takođe nudi dugoročne invalidnine kroz program Invalidskog Osiguranja Socijalne Sigurnosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Mila 17.09.2020

  Pozdrav svima,bolujem godinama od fibromialgije,bar su mi tako doktori ustanovili posle mnogobrojnih analaliza. Bol je bas kao st su mnogi opisali vec,dakle paklena bol po celom telu. Umor i preznojavanje,bolovi u vratu, ledjima,rukama i nogama. Bol seta sa jednog na drugo mesto,depesija i nesanica konstantna. Pijem Lyricu i nesto malo mi kao pomaze,uzimam seroxat i lexotan. Sve u svemu zivot u paklu,gubim volju sve vise jer nisam u stanju da obavlam svakodnevne obaveze. Bol postaje sve gora sa godinama,sad mi je 44 ali mislim sve sto sam starija,stanje postaje losije. Jos malo mi pomazu masaze,saune i hamami. Svako ko boluje od ove bolesti razume o cemu pisem,ostali to ne mogu razumeti. Takodje,stres mi pogorsava stanje svaki put,puno fizicke aktivnosti takodje mi skodi,sve u svemu nisam sposobna vise za nista. Nadam se da ce jednog dana bar malo do oporavka doci,inace ovo nije zivot. Podrska svima koje pate kao ja🙏


 2. Nevida 25.04.2020

  Sve je to prihvatljivo što pišete ali kako da rade osobe sa fibromialgijom od kuće ako rade u bolničkim institutima? Npr. ako su sestre, bolovi su neizdrživi nekad.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde