Hofa sindrom


Ponekad nakon snažnog direktnog uticaja masnog tkiva na kolena može nastati povreda (zategnutost) između zadnje butne kosti i kolena. Ova povreda naziva se Hofa sindrom.

Kako su masna tkiva jedna od najosetljivijih struktura u kolenu, to stanje zna da bude izuzetno bolno. Bol u kolenu nalazi se sa obe strane donjeg kolena i pogoršava ispravljanje zgloba kolena. Zato su masna tkiva pod stalnom iritacijom i mogu postati značajno upaljene.

Koji su simptomi povrede masnog tkiva kolena?

Najčešći simptomi povrede masnog tkiva kolena su bol i oticanje oko dna i ispod kolena.

Hofa test je metoda za analiziranje povrede. Vrši se tako što pacijenat leži sa savijenim kolenima dok lekar pritiska koleno prstima sa obe strane tetive, upravo ispod čašice. Onda se pacijent pita da ispraviti svoje noge. Bol pacijenta smatra se pozitivnim znakom povrede masnog tkiva kolena.

Lečenje Hofa sindroma

Lečenje ovog stanja vrši se metodama kao što su:
  • odmor i izbegavanje otežavajuće aktivnosti
  • led ili krioterapija koja smanjuje bolove i upalu
  • modaliteti fizioterapije poput ultrazvuka
  • vežbe za jačanje mišića kako bi se održala snagu i kondiciju okolnih grupa mišića
Takođe, može pomoći i obmotavanje čašice trakom kako bi se omogućilo više prostora za objekte ispod donjih površina masnog tkiva. To dovodi do manje pritiska na masno tkivo.

Ako konzervativno lečenje ne uspe može se obaviti i artroskopija. To može uključivati ​​potpuno ili delimično uklanjanje masnog tkiva. Pri operaciji prave se dve sićušne rupe na obe strane donjeg dela kolena koje omogućuju hirurgu da vizuelizuje problem pomoću kamere i ukloni masno tkivo. Bol nestaje odmah nakon operacije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Spomenka Pesic 13.02.2020

    Moj muž je jučer završio na hitnoj zbog bolova u ledjima i nozi. Doktor je dao terapiju i dg. Lungoischialgia. Bio je bolje nakon terapije da bi ga jutros pocelo boliti koljeno. Da li je preporucljiv topal ili hladan oblog?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde