Kostenov (Costen) sindrom


Kostenov sindrom predstavlja poremećaj temporomandibularnog zgloba ( zglob koji povezuje donju vilicu i lobanju), praćen je jakim bolom, a može da zahvati i okolne mišiće i meka tkiva.

Uzrok nastanka

Još uvek nije utvrđen tačan uzrok bolesti. Često se nastanak bolesti povezuje sa: aktivnostima kod kojih je glava u abnormalnim položajima (držanje telefonske slušalice ramenom), stiskanje i škripanje zubima, držanje otvorenih usta, često žvakanje žvakanje gume, trauma mastikatornih mišića, nepravilno držanje tela, nepravilno sedenje (za kompjuterom). Ostali rizični faktori su: poremećaji strukture zgloba prezentovani od rođenja, procesi na zubima, vađenje zuba, fibromialgija, povreda, osteoartritis i druga oboljenja zglobova, neki medicinski zahvati (kao što su endotrahealna intubacija), stres.

Klinička slika

Simptomi i znaci kod ovog sindroma su: čujno otvaranje i zatvaranje usta (čuje se klik), glavobolje, bol u vilici, ukočenost zgloba, ograničeni pokreti zgloba, bol iza uva, bol koji se širi u ramena, vrat i leđa, spazmi i bolovi u mastokatornim mišićima. Ostali mogući simptomi su vrtoglavica, gubitak sluha, tinitus ( zujanje u ušima), poremećaji vida (kao što je zamagljen vid). Prolongirani poremećaj može uzrokovati deformitete zahvaćenog zgloba.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, isključenjem drugih oboljenja rendgenografijom, laboratorijskim analizama.

Lečenje

Pre svega treba identifikovati uzrok ili rizični faktor i eliminisati ga. Na zahvaćeni zglob treba stavljati obloge, treba ga masirati, davati lekove za relaksaciju mišića, analgetike. Fizikalna terapija je efikasna i podrazumeva izvođenje određenih vežbi i elektrostimulaciju. U najtežim i najupornijim slučajevima može se vršiti i hirurški zahvat.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Dzoni 26.10.2014

  Ja imam sve ovo i glavobolje mada trebam raditi mri za sve u vugla. Tu se isto vidi a borba je sa zglobovima teska samo hirurski je sigurno. Kao i problem sa prvim vratnim prsljenom atlasom od njega je recimo meni trista cuda imam izrazen atlas sve je na mojim ledjima hehe zasu. . Mri je keva za sve treba iskljuciti sve pa tek onda vilica. Prsljenovi svi i struktura glave sve.


 2. mina 30.04.2013

  Koliko to traje i da li moze da se izleci?


 3. Ivana 24.11.2009

  Kako se leci?


 4. odskorooptimista 30.09.2008

  neverovatno je da sam isao kod mnogih lekara(maksiofacijalnih hir. i fizijatra)i da sam sebi postavljam dijagnozu jer se u potpunosti nalazim u svakom simptomu u ovom clanku.Pa odgovorno tvrdim da mnogi doktori mogu slobodno da se vrate ponovo u skolu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde