Intermitentna hidartroza

Intermitentna hidartroza je retka reumatska bolest koja se karakteriše pojavom otoka zglobova sa slabijim, neznatnim bolovima koji se javljaju u jednakim vremenskim intervalima.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nije poznat, oboljenje se dovodi u vezu sa cerebralnim i vegetativnim poremećajima, a najčešće nastaje posle traume glave i nervno - endokrinih poremećaja.

Klinička slika

Oboljenje počinje naglo. Na početku oboleva jedan zglob, najčešće koleno. Retko obolevaju oba kolena. Zglob je otečen, a uzrok otoka je intrasinovijski eksudat. Koža nad obolelim zglobom nije promenjena. Funkcija zgloba je lako izmenjena.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza, rendgenografije.

Lečenje

U lečenju se koriste nesteroidni antireumatici. Nekada je potrebna sinovektomija. Neophodna je fizikalna terapija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Zoran Jovičić 05.03.2020

    Bolujem od gihta već mnogo godina pa me zanima je l bi i sa tom dijagnozom mogao da predam za invalidsku komisiju? Hvala puno


  2. Diana 22.06.2019

    Postovani,
    Pre par dana sam otpuštena is bolnice (gastro). Dolaskom kod kuće,  sledecih par dana imam temperaturu 38,5-39. Koristim lekove, ali, temperatura je i dalje tu (37.2). Poslednja dva dana imam jake bolove u predelu želudca i u nogama. Koristila sam mast, sprej i tablete protiv bolova, ništa mi ne pomaže. Molim Vas, recite mi da li je to posledica temperature, ležanja (2 nedelje) ili nesto treće? Hvala unapred!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde