Nefroangioskleroza

Arterijska hipertenzija ( povišen krvni pritisak), uključujući i onu kod primarno obolelih bubrega, dovodi do nastanka arterioskleroze bubrega, a ova do bubrežne insuficijencije. Morfološke promene su, pre svega, na arteriolama bubrega, otuda i naziv nefroangioskleroza.

Klinička slika

U prvom stadijumu angioskleroze poremećaji su isključivo funkcionalnog karaktera (povećane natrijumureze – izlučuivanje natrijuma putem mokraće i patološka reakcija bubrega na angiotenzin). Na drugi stadijum ukazuje pojava nokturije ( noćnog mokrenja) uz arterijsku hipertenziju. Proteinurija je slabo izražena. Eritrociturija ( eritrociti u mokraći) se javlja, a koncentraciona sposobnost bubrega je snižena. Treći stadijum se karakteriše hroničnom bubrežnom insuficijencijom, koja se po kliničkoj slici i toku ni po čemu ne razlikuje od drugih oblika hronične insuficijencije. Javljaju se promene na očnom dnu. U četvrtom stadijumu nefroangioskleroze postoji ubrzan razvoj insuficijencije bubrega. Bolest se obično sreće kod mlađih, obično sa brzo progredijentnim anatomskim i funkcionalnim razaranjem bubrega, Iiukoliko se ne leči, rezultuje brzim smrtnim ishodom. Česta je stenokardija i noćno gušenje.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, intravenske urografije, cistoskopije, retrogradne uretropijelografije, arteriografije i biopsije bubrega.

Lečenje

Lečenje se svodi na lečenje arterijske hipertenzije i zavisi od stepena oboljenja. U ishrani treba ograničiti unos soli.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde