Vinom protiv raka bubrega

Alkoholna pića mogu da utiču na rak bugrega, tačnije, da smanje rizik od ovog obolevanja, zaključili su švedski stručnjaci sa stokholmskog Instituta Karolinska. Oni su na uzorku od 865 ispitanika koji su bolovali od raka bubrega i 1.204 zdrava ispitanika iz kontrolne grupe ispitali uticaj konzumiranja različitih alkoholnih pića i količine unesenog alkohola na rizik da se oboli od ovog raka, izveštava Rojters.

Ispitanici su prijavljivali konzumiranje alkoholnih pića na bazi standardnih doza, čaša piva - 200 ml, čaša običnog vina - 100 ml, a čaša jakog vina ili žestokog pića 40 ml.

Švedski istraživači su ustanovili da se sa konzumiranjem preko dve čaše crnog vina nedeljno rizik od raka bubrega smanjuje za 40 odsto, u odnosu na one koji ne piju vino. Sličan efekat ima i konzumiranje više od dve čaše belog vina ili jakog piva.

Veruje se da je zaštitino dejstvo ovih pića posledica činjenice da su u njima fenoli, koji imaju antioksidantna i antimutagena svojstva. Nije se pokazalo smanjenje rizika od raka bubrega pri konzumiranju slabijeg ili srednje jakog piva, kao i jakog vina i žestokih pića.

I pored toga, švedski istraživači zastupaju stanovište da je zaštitno dejstvo 'zasluga' samog alkohola, pre nego određenih vrsta pića.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde