Rak bubrega (Karcinom bubrega)

Faktori rizika


Tačan uzrok nastanka karcinoma bubrega nije poznat. Ipak različitim studijama izdvojeni su neki od mogućih rizik faktora: - pušenje cigareta jedan jed od glavnih rizik faktora. Procenjuje se da ovaj porok udvostručuje rizik od nastanka karcinoma bubrega

- osobe koje na poslu rade s kancerogenim supstancama

- prkomerna telesna težina

- razvija se u velikom procentu kod osoba na dijalizi zbog insuficijentnih bubrega. Prosečno 6% pacijenata sa stečenom cističnom bolesti razvija ovaj karcinom.

- zloupotreba analgetika

- dugotrajno konzumiranje analgetika koji sadrže acetil-salicilnu kiselinu (Aspirin, Andol) i fenacetin može doprineti insuficijenciji bubrega i povećati rizik od karcinoma.

- genetski faktor

Simptomi


Najprepoznatljiviji simptomi su krv u mokraći (hematurija), čudna boja mokraće (tamna ili kao rđa), mukla bol u donjem delu leđa ispod donjih rebara, trbuhu, slabinama. Najveći problem u tretmanu ove bolesti predstavlja njena podmuklost. Mnogi karcinomi ne izazivaju bol i često pacijenti nemaju simptoma sve dok bolest ne uznapreduje.  Takođe, neki od nespecifičnih simptoma mogu biti: bol u slabinama ili simptomi kao što su povišena temperatura, umor, gubitak na težini, anemija. Može se javiti paraneoplastični sindrom koji uključuje povišenu temperaturu nepoznatog porekla, zatim povećana koncentracija kalcijuma, izlučivanje mleka iz dojki, Cushingov sindrom, povećana koncenracija eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), povišen krvni pritisak. Nalazi transaminaza (jetrenih enzima) mogu biti poremećeni.

Dijagnoza


Bubrežni karcinom se može dijagnostifikovati ultrazvukom (UZV) ili kompjuterizovanom tomografijom (CT, skener), mada magnetna rezonanca (MR) daje detaljniji prikaz tumora i njegovog prodiranja u okolne strukture, Renalna arteriografija je metoda koja daje prikaz krvnih sudova tumora. Snimak pluća rentgenom je neophodan, jer su metastaze u plućima vrlo česte.

Lečenje

Mogućnosti lečenja karcinoma bubrežnih ćelija uključuju hirurški zahvat, zračenje i lekove kao što je imunoterapija i hemoterapija. Lečenje uglavnom zavisi od stadijuma bolesti. Hormonska ili hemoterapija ne daje efekte ako su prisutne metastaze, a izlečenje se ponekad može postići ekscizijom solitarnih metastaza. Primena imunoterapije može smanjiti tumor i produžiti preživljavanje. Transabdominalno radikalno odstranjivanje zahvaćenog bubrega uz odstranjivanje regionalnih limfnih čvorova je standardno lečenje i daje objektivnu priliku za izlečenjem ukoliko je tumor još lokalizovan.  

Prognoza


Procenat petogodišnjeg preživljavanja je oko 70% ako je tumor ograničen na bubreg, a manji od 5% ukoliko su prisutne udaljene metastaze.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Dragana 24.10.2023

  Moj suprug je pre tačno 6 godina operisan, odstranjen mu je levi bubreg iz razloga što se u čašici bubrega pojavio tumor. Posle godinu dana se pojavio i u bešici. Htela bih da znam koje su prognoze za ubuduće? On ne komentariše previše o tome, jer ni ja nisam zdravstveno kako treba, bolujem od epilepsije. Sa kim bih mogla da se konsultujem, preporuka za nekog urologa? Bez obzira što ga je operisao profesor sa urološke klinike. Hvala.


 2. Ana smajic 11.09.2023

  Moj sin je izvadio bubreg pre dva meseca imao je tumor prva kontrola pokazuje edem na mestu gde je bio bubreg i tačku na plucima


 3. maja 16.07.2021

  u koliko covek oboli od karcinoma bubrega i treba da ostane bez oba bubrega moguce da nije sposoban za dalje donosi sam odluke u zivotu i da nije sposoban za normalno rasudjivanje?


 4. Strahinja Jovin 05.04.2021

  Meni je ustanovljen tumor na desnom bubregu prilikom pregleda na ultrazvuku. Odmah sam uradio Ct gornjeg abdomena gde se vidi svaka promena na vitalnim organima. Danas sam smešten u bolnicu i u sredu 07.aprila mi je zakazana operacija. Mene interesuje kako će teći oporavak nakon operacije i da li su moguće neželjene posledice poput širenja tumora na ostale organe i slično.


 5. Dzemila. 10.03.2013

  Moj otac je izvadio bubreg jer mu je konstatovan karcinom u bubregu, nakon toga analize su pokazale da se proširio na pluća, mokraćne kanale i kosti. Kolike su mu šanse za oporavak s obzirom da ide na kemo i radio terapije?


 6. Vera 07.06.2012

  Nakon bezbolnog krvarenja 09.08.2010. Operisana sam od karcinoma bubrega pri cemu je uradjena parcijalna nefrektomija (dg: c-64-neoplasma malignum renis). Nisam imala hemoterapije niti zracenje. Oporavak nakon operacije je relativno dobro prosao u bolnici sam bila 7 dana. Rana je relativno brzo zarasla s obzirom da sam gojazna -97kg visina 164cm. Uglavnom rano otkrivanje i jaka volja bez prepustanja su garant za ozdravljenje ali sve to nista ne znaci bez dobrog tima lekara "Dragise Misovic" narocito dr. Savica i naravno urologa u domu zdravlja zorana radosavljevic-a. Jos jednom veliko hvala citavoj ekipi a pacijentima samo napred sve ce to proci: ).


 7. Sinisa 26.04.2010

  Otac mi operisao desni bubreg, pre dve godine. Sada su mu nasli tumor na levom plucnom krilu, ostranili su dva reznja. Mozete li mi reci, da li je moguca metastaza od bubrega, hoce li pomoci hemo terapija? Hirurg tvrdi da je odstranio sve, da mu je sad cisto plucno krilo. Nema nikakvuh promena. Cekamo rezultate, da vidimo koji je tumor bio.


 8. Slobodan 13.02.2010

  Mama mi je operisana 2006 godine, bubreg joj je odstranjen. Primala je hemoterapiju, nakon godinu dana tumor se ponovo pojavio na mestu odstranjenog bubrega, usledila je jos jedna operacija 2009-te. Sada se pojavio ponovo kod leve aksile (ispod pazuha) . Da li postoji nesto da se to spreci, sem ponovne operacije. Unapred zahvalan.


 9. Marija 19.01.2010

  Ako osoba u sestoj deceniji zivota oboli od malignog tumora bubrega. . . . . . Koji je izvadjen, i ne znas se da li su se celije istog rasilrile kroz organizam. . . . Da li i kako se moze izleciti? A da to ne bude put hemoterapije ili zracenja. . . ?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde