Honeymoon cystitis

 

Kod nekih žena se razviju simptomi cistitisa, kao što su učestalo i bolno mokrenje skoro uvek posle polnog odnosa. Simptomi traju jedan ili dva dana, a onda nestaju, pa se ista simptomatologija ponavlja posle sledećeg polnog odnosa. Ovaj problem se ponekada zove “cistitis medenog meseca”, mada je to u stvari forma hroničnog uretritisa (u suštini inflamirana je uretra, a ne mokraćna bešika.

Uzrok nastanka

U većini slučajeva do ovih simptoma dovodi infekcija, najčešće hlamidijom. Takođe, Vaša uretra može biti iritirana korišćenjem raznih kupki i sprejeva kao i kupanjem u toplim kupkama. Jedna od mogućnosti je i oštećenje uretre tokom polnog odnosa. 

Klinička slika

Ako su simptomi nastali zbog korišćenja toplih uljanih kupki, sprejeva ili higijenskih pena, problem ćete rešiti tako što ćete prestati sa korišćenjem ovih sredstava i simptomi će nestati. Ako i dalje imate iste simptome obratite se Vašem lekaru.

Dijagnoza

Lekar će Vas uputiti na bakteriološki pregled mokraće. Ikoliko se radi o infekciji, biće preduzeto lečenje antibioticima. Nekada se laboratorijskim pregledom urina ne mogu izolovati mikroorganizmi koji su odgovorni za ove tegobe, a kod nekih žena se i posle uzimanja antibiotika javljaju isti simptomi posle polnog odnosa. 

Lečenje

U ovim slučajevima lekar mora savetovati preventivne mere. Mada veoma retko, antibiotik kao što je nitrofurantoin ili trimetoprim - sulfometoksazol u malim dozama može se uzimati svaki put kad imate polni odnos. Postoji još nekoliko stvari koje možete uraditi da biste sprečili pojavu ovih simptoma. Perite često genitalnu i analnu regiju blagim sapunom i vodom. Pre polnog odnosa budite sigurni da su partnerove ruke i polni organ čisti. Odmah posle polnog odnosa ispraznite mokraćnu bešiku da biste isprali bakterije iz uretre.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Danijela M. 18.10.2010

    Ja sam u paklu zbog ove pojave! Postoji veliki problem, ako dođe do trenutka da se uključe antibiotici, jer svoju decu dojim po dve i više godina, pa, ne mogu da dobijem terapiju. U ovom trenutku imam isti problem, i to u situaciji kada dojim dete! Simptomi su: pojačana potreba za mokrenjem i bol, peckanje i krv u mokraći na kraju mokrenja. Ne znam da li se dobijaju odgovori na komentare, ali me zaista zanima koji antibiotik uključiti u ovoj situaciji, a da ne prekidam dojenje?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde