Gardnerella vaginalis

Gardnerella vaginalis je mali Gram negativan, nepokretan bacil. U normalnim uslovima nalazi u materici, kao i debelom crevu, a kod njenog prekomernog razmnožavanja (stres, promena polnog partnera, gubitak prirodne flore) nastaje bolest - bakterijska vaginoza ili aminski kolpitis. Gardnerella vaginalis, kao vodeći uzročnik bakterijske vaginoze, najverovatnije produkcijom sukcinata omogućava rast i razmnožavanje drugih, a najčešće 4 - 6 anaerobnih bakterijskih vrsta (Bacteroides spp, Peptococcus spp, Peptostreptococcus spp, Fusobacterium nucleatum, Mobiluncus spp, Veillonela parvula).

Patološki (medicinski) značaj

Bolest može proticati bez simptoma ili se karakterisati oskudnim/obilnim, beličastim, retkim iscetkom neugodnog i karakterističnog mirisa (miris ribe). U nekim slučajevima se javlja nadraženost nakon polnog odnosa.

Karakterističan neugodan miris iscedka dolazi od amina kadaverina i putrescina koji stvaraju anaerobne bakterije. Populacija laktobacila je sasvim potisnuta ili se ovi prirodni stanovnici materice nalaze tek pojedinačno.

Bakterijska vaginoza se smatra rizičnim faktorom u nastanku spontanog pobačaja kao i prevremenog porođaja, drugih infekcija tokom trudnoće, kao i komplikacija kod operativnih zahvata. Česte su udružene infekcije s gonokokom, trihomonasom i hlamidijom.

Gardnerella vaginalis kod muškarca može uzrokovati balanopostitis, ali njena prisutnost na penisu i u mokraćnoj cevi muškarca obično nije povezana s kliničkim manifestacijama. Simptomi kod muškarca uključuju osip, peckanje i svrab penisa.

Mikrobiološka dijagnostika

Postavlja se inspekcijom vaginalnog zida, izgledom i mirisom vaginalnog sekreta, stepenom vaginalne čistoće. Za mikrobiološku dijagnostiku uzimaju se dva brisa vaginalnog sekreta ili sekreta iz muške mokraćne cevi. Jedan je za preparat (nativni ili bojen po Gramu), a drugi se nasađuje na podlogu za izolaciju što pre nakon uzimanja uzorka. Za dijagnozu je značajan klinički aspekt leukoreje, neprijatan miris, pH iznad 4,5, nestanak ili smanjenje broja Lactobacila, odsustvo polimorfonukleara, clue ćelije.

Mikroskopski se nalaze tipične ćelije - clue cells ili Schlüsselzellen - ćelije vaginalnog epitela prekrivene mnoštvom bakterija koje izgledaju kao da su posute šećerom u prahu.

Lečenje

Lekovi izbora su derivati 5 - nitromidazola kao što su metronidazol, ornidazol i tinidazol, odnosno clindamycin. Za vreme lečenja se preporučuje apstinencija ili zaštićeni polni odnos ( kondom). Vrlo je važno naglasiti da se leče oba partnera istovremeno.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Zvonimir 19.02.2020

    Kako se muškarac liječi od toga?


  2. Rejhan Mehmedovic 14.01.2020

    Pozdrav, na brisu su dobre analize, ali na papatestu kategorija necistoce je III ,lekar mi je preporucio Orvazhill tablete bas su mi pomogle nema vise sekreta ni neprijatnog mirisa niti svraba a ni peckanja, moje pitanje je zasto se posle nekog vremena opet pojavi i sta raditi dalje?


  3. mirjana 26.06.2013

    Dobar dan, meni zanima dali ta bakterija može prouzročiti pobačaj???? Ja sam bila trudna naravno prva trudnoća i morala sam na pobačaj, moji nalazi od hormona i od krvi su uredni bila sa 2mijeseca i 2tjedna trudna. Poslije pobačaja išla sam na bris i ustanovilo mi se da imam bakteriju gardnerella vaginalis, dobila sam vaginalete. S obzirom da su meni nalazi u redu nije mi jednostavno jasno kako je do toga došlo. . . . . Dali možda ta bakterija je prouzrokovala pobačaj??? Nadam se vašem brzom odgovoru i vašoj pomoći


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde