Erysipelotrix insidosa (rhusiopathiae)

Erysipelotrix insidosa (rhusiopathiae) je izazivač zoonoze raširene po celom svetu. To je Gram pozitivan, polimorfan filamentozan bacil, nepokretan, često u kratkim lancima, pripada grupi kriofilnih bakterija (raste na 4°C).

Put prenošenja

Erysipelothrix rhusiopathiae, veoma je proširen u prirodi i nalazi se svuda gde su raspadni produkti živih materija (organske supstance). Njime se mogu inficirati mnoge vrste životinja (svinje, goveda, ovce, golubovi, živina), a često se nalazi u sluzi na površini riba i u školjkama. U prvom redu je bolest svinja, čovek slučajno oboli. Najvažniji izvor zaraze su obolele svinje, ćurke, ovce, svinjsko meso ili zdrave kliconoše, ribe i školjke, odnosno njihova inficirana sluz. Na našim prostorima to je najčešće bolest seljaka, domaćica, mesara i veterinara.

Patološki (medicinski) značaj

Erysipelotrix insidosa uzrokuje erizipeloid - infektivno oboljenje koje se karakteriše promenama na koži ali su moguće i druge lokalizacije.

Inkubacija iznosi 1 - 4 dana. Najčešća manifestacija bolesti je lokalizovani kožni oblik, tzv. Rosenbachov erizipeloid. Obično nastaje nakon povrede, na prstu ruke ili šaci, i počinje svrabom, pečenjem i laganim bolom. Na mestu ulaska uzročnika stvara se mala oštro ograničena mrlja plavičasto - crvenkasta na početku, a onda počinje da bledi u sredini. Crvenilo i otok se šire, ili se u okolini primarnog žarišta stvaraju druga eritematozna žarišta koja međusobno konfluiraju. Prst ili šaka oteknu, a zglobovi prstiju se ukoče. Ovo je praćeno upalom regionalnih limfnih sudova i limfnih žlezdi. Opšti simptomi su diskretno izraženi kao povišena temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima.

Retko se javlja urtikarijalni oblik sa generalizovanom ospom crveno - lividne boje uzdignutih rubova urtikarijalnog tipa koju prati izražen infektivni sindrom.
Na zahvaćenoj koži nikada nema gnojenja. Bolest obično traje 2 - 3 nedelje i duže a javljaju se i recidivi.

Znatno ređe se javlja artritični oblik. Zahvaćeni su zglobovi prstiju šake, ređe kolena i lakatni zglob. Bolest počinje otokom i bolom u zglobovima. Zglobovi su natečeni, crveni, otežano pokretni. Artrtis se javlja u blizini primarnog ulaska erizipelotriksa.

Može se javiti i septični oblik sa endokarditisom, koji se nadovezuje na kožnu formu, obično nakon 2 - 3 dana. Praćen je temperaturom, egzantemom po koži ili petehijalnom ospom.

Mikrobiološka dijagnostika

Identifikacija se vrši na osnovu morfologije, karakteristične kulture i biohemijskih testova.

Lečenje

Leči se penicilinom u visokim dozama ili eritromicinom. Lokalna terapija sa oblogama borne kiseline je korisna ali ne i neophodna.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde