Campylobacter

Campylobacter je veoma sitan, u obliku zapete izrazito pokretan i Gram negativan bacil. Za oboljevanja ljudi značajne su dve vrste: C. fetus i C. jejuni. Bakterija prianja uz zid creva, razara ga i proizvodi toksin koji izaziva bolest. Campylobacter je osetljiv na toplotu i uobičajene dezinficijense, tako da ga uništavaju pasterizacija mleka, odgovarajuća termička obrada mesa i hlorisanje vode, a smrzavanje može smanjiti njegovu koncentraciju u određenoj namirnici.

Put prenošenja

Izvor zaraze za čoveka su domaće životinje (ovce, koze, krave, psi i dr.). Uzročnik dospeva u spoljašnju sredinu preko fekalija i urina obolelih životinja. Mehanizam prenošenja infekcije može da bude fekalno - oralni i alimentarni. U nastajanju infekcije imaju značaj kontaminirane ruke, kao i kontaminirano mleko i meso. Dokazano je da se infekcija može preneti sa majke na novorođeno dete.

Patološki (medicinski) značaj

 • Kampilobakterioza je akutno infektivno oboljenje koje se odlikuje toksoinfektivnim i enterokolitičnim manifestacijama. Inkubacija traje od 1 - 6 dana. Prema ispoljenim manifestacijama postoji više oblika:
 • Gastrointestinalni oblik - odlikuje se naglim početkom, povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i adinamijom. Zatim bolesnik dobija bolove u trbuhu, sa povraćanjem, učestalim prolivastim stolicama. Stolice su vodenaste, neprijatnog mirisa sa primesama krvi i sluzi pa čak i gnoja. Broj stolica se kreće od 10 - 20 za jedan dan. Ovaj oblik se obično održava 3 - 5 dana.
 • Septični oblik - javlja se kod male dece, a ređe kod odraslih. Odlikuje se septičnim temperaturama, praćenim brzim propadanjem bolesnika. Pored ovih simptoma zapaža se simptomatologija zahvaćenih organa (meningitis - zapaljenje moždanih opni, peritonitis - zapaljenje trbušne maramice i dr.)
 • Subklinički oblik - karakteriše se odsustvom kliničkih manifestacija sa istovremenim prisustvom bakterije u stolici.
 • Prolongirani oblik - odlikuje se talasastim temperaturama, mršavljenjem, smanjenjem radne sposobnosti, povremenom pojavom prolivastih stolica koje se smenjuju sa opstipacijama (zatvor). Ovaj oblik često ima za posledicu pojavu konjunktivitisa, faringitisa, vulvovaginitisa sa čestim sterilitetom.
 

Mikrobiološka dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških i kliničkih podataka a potvrđuje se  izolacijom uzročnika iz uzetog materijala (krv, gnoj, likvor žuč, sekreti). Serološka dijagnostika se najčešće koristi za retrogradno postavljanje dijagnoze (RVK, pasivna hemaglutinacija i dr).

Lečenje

Uglavnom je dovoljno sprovesti nadoknadu tečnosti i elektrolita kao i korektan dijetetski režim. Kod obolelih kod kojih je potrebno sprovesti etiološku terapiju koriste se antibiotici-makrolidi, aminoglikozidi, tetraciklini ili hloramfenikol. Ishod bolesti je dobar, osim kod dece sa generalizovanom oblikom bolesti gde ishod može biti letalan.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Mirko 26.10.2023

  Šta znači nisu izolovane?


 2. Sanja 20.10.2016

  Šta znači generalizovan oblik bolesti?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde