Akupunktura protiv bolova u leđima

Za uklanjanje i ublažavanje bolova u donjem delu leđa lažna i prava akupunktura delovale su jednako dobro. A obe su bile efikasnije od standardne terapije, objavili su nemački lekari.


Gotovo polovina pacijenata podvrgnutih akupunkturi osećala je olakšanje koje je trajalo mesecima. Za razliku od njih olakšanje je osećala samo četvrtina pacijenata na standardnoj terapiji lekovima i drugim sredstvima službene medicine. Čak je i lažna akupunktura delovala bolje od konvencionalne nege, što je navelo istraživače da se pitaju je li izostanak boli posledica bilo kakvog uboda tankih iglica ili placebo efekt. "Akupunktura predstavlja obećavajuće dobar tretman za bolesnike s hroničnim bolovima u leđima. Ne samo da je bol bila smanjenog intenziteta, već su pacijenti bili pokretljiviji i tako im je bila poboljšan kvalitet života", rekao je koautor studije dr. Heinz Endres sa Univerziteta Ruhr Bochum u Bochumu. Rezultati istraživanja u skladu su s teorijom da se uz pomoć stimulacije, poruke o boli koje odlaze u mozak mogu blokirati. Od 1100 pacijenata podvrgnutih ispitivanju i podeljenih u grupe s različitim terapeutskim pristupom, poboljšanje je osetilo 47 pacijenata koji su prošli tretman akupunkture, 44 pacijenta s lažnom akupunkturom i 27 pacijenta s klasičnom terapijom.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. denis 10.05.2011

    U istinu ova metoda lecenja je veom efikasna samo sto je veoma velika steta sto nije toliko zastupljena i aktivna na ovim prostorima.


  2. Allomanny 10.04.2011

    Pročitajte ceo blog prilično dobro


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde