Privatno zdravstveno osiguranje

Šta je to dobrovoljno (privatno) zdravstveno osiguranje?

Privatno zdravstveno osiguranje je osiguranje koje birate dobrovoljno i možete ga koristiti u privatnim zdravstvenim ustanovama koje imaju sklopljen ugovor sa osiguravajućom kućom (ili i sa ustanovama koje nemaju zaključen ugovor s osiguravajućom kućom putem refundacije troškova u potpunosti ili delimično).

Naziva se još i dobrovoljno ili dodatno zdravstveno osiguranje, a sve češće se nalazi kao deo paketa benefita prilikom zapošljavanja.

Ukoliko niste od srećnika kojima firma uplaćuje dobrovoljno zdravstveno osiguranje, ne brinite - možete ga ugovoriti i samostalno. O tome kako doći do privatnog zdravstvenog osiguranja, šta privatno zdravstveno osiguranje podrazumeva i kome je namenjeno saznajte u ovom tekstu.

Pokriće

Prednost dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja je što olakšava pristup čak i najzahtevnijim medicinskim uslugama. Generalno, privatno zdravstveno osiguranja pokriva troškove vanbolničkog i bolničkog lečenja, uključujući i posebne pogodnosti za žene tokom trudnoće i porođaja. U tabeli ispod pogledajte koje su to usluge obuhvaćene prosečnom polisom dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

Privatno zdravstveno osiguranje: pokriće
Vanbolničko lečenje

Bolničko lečenje

Zdravstvena zaštita trudnica i porodilja

Dopunska osiguranja

Pregled lekara opšte prakse

Dostupnost lekara svih specijalnosti

Pregledi tokom trudnoće

Godišnji sistematski pregled

Pregled lekara specijaliste

Smeštaj u poluprivatnim sobama

Ekspertski ultrazvuk u slučaju visokorizične trudnoće

Fizikalna terapija

Dijagnostika

Dijagnostika

Redovni ultrazvučni pregledi

Oftamološke usluge

Laboratorijska ispitivanja i testovi

Laboratorijska ispitivanja i testovi

Laboratorijska ispitivanja i brisevi

Stomatološke usluge

Davanje terapije

Davanje terapije

Biohemijski skrining

Lekovi

Hitan bolnički transport

Troškovi nabavke medicinskih pomagala

Troškovi porođaja (epidural, apartmanski smeštaj, prisustvo oca na porođaju)


Dnevna bolnica

Lekovi i sanitetski materijal tokom boravka u bolnici

Naknade za lekara, medicinskog tehničara i anesteziologa


Ambulantne hirurške intervencije

Intervencije u lokalnoj i opštoj anestezijiKućno lečenje

Troškovi operacije
Privatno zdravstveno osiguranje vs. obavezno zdravstveno osiguranje

U poređenju sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem, privatno zdravstveno osiguranje donosi jednostavniji i brži pristup savremenim metodama lečenja i medicinskoj usluzi. Činjenica je da pacijenti sve češće odlaze u privatne domove zdravlja i bolnice iz mnogo razloga koje donosi brz život i želja za boljim uslovima lečenja. Međutim, problem je uvek u troškovima pregleda, koji su prilično visoki za one sa prosečnim primanjima.

Razlike između privatnog i obaveznog zdravstvenog osiguranja su brojne; u nastavku pogledajte tabelu koja će vam pomoći da dobijete tačniju sliku o prednostima i nedostacima obe vrste zdravstvenog osiguranja.

Obavezno zdravstveno osiguranje

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje

uplaćuje ga poslodavac/preduzetnik/država (za nezaposlene i socijalno ugrožene)

uplaćuje ga poslodavac/zaposleni

pokriva osnovne i delimično pokriva specijalističke preglede

pokriva osnovne i specijalističke preglede u zavisnosti od visine pokrića

pokriva osnovnu dijagnostiku, laboratorijske analize, testove i briseve

pokriva dijagnostiku, laboratorijske analize, testove i briseve

pokriva hitan bolnički transport, kao i bolničko lečenje

pokriva hitan bolnički transport, bolničko lečenje u poluprivatnim sobama, usluge lekara u bolnici

liste čekanja za specijalističke preglede, analize i terapiju (čak i za pacijente za najtežim bolestima)

nema čekanja - sve usluge su dostupne po zakazivanju

osiguranje obuhvata i porodicu osiguranika

osiguranje se može ugovoriti i za porodicu osiguranika, što dodatno utiče na visinu mesečne premije (u zavisnosti od odabranog paketa)

sistematski pregled se dodatno zakazuje

sistematski pregled može da bude u sklopu polise osiguranja

ne pokriva stomatološke usluge (osim za decu i mlade do 18 godina, trudnice, porodilje i starije od 65 godina)

ne pokriva stomatološke usluge u osnovnim paketima, ali se mogu dodatno ugovoriti

specijalistički pregledi i pregledi lekara opšte prakse odvijaju se često u različitim ustanovama

lekari svih specijalnosti su dostupni na jednom mestu

nema realnu vrednost za pacijenta zbog dugog čekanja i loše opremljenosti zdravstvenih ustanova

jednostavna procedura oko ugovaranja polise i zakazivanja pregleda

Danas, privatno zdravstveno osiguranje nikada nije bilo pristupačnije, pa čak i onima koji se ne mogu pohvaliti materijalnom situacijom. Najniža mesečna premija, sa osnovnim paketom usluga, iznosi 17 evra, što je cifra koju većina može sebi da priušti. Jedino se postavlja pitanje - da li vam je zdravlje na prvom mestu i šta ćete učiniti da tako i ostane. 

Privatno zdravstveno osiguranje: očekivanja i realnost

Za one koji do sada nisu koristili pogodnosti privatnog zdravstvenog osiguranja može se činiti da su prednosti koje ono pruža previše dobre da bi bile istinite i da je izdatak za mesečnu premiju previsok za trenutni standard potencijalnog korisnika ove vrste osiguranja. Istina je da pokriće koje obezbeđuje privatno zdravstveno osiguranje zavisi od toga koliko novca možete da izdvojite za ovu vrstu osiguranja: veći iznos pokrića znači i veći broj usluga. Ako polisu ugovarate kao fizičko lice, ovo vam može predstavljati izazov u finansijskom smislu, ali ako pogledate da i prilikom odlaska u državni dom zdravlja imate gomilu troškova (participacija za preglede i lekove, laboratorijske analize, pregledi specijaliste, ultrazvuk…), polisa privatnog zdravstvenog osiguranja se više ne čini tako nepristupačnom i skupom. Naravno, uvek morate imati u vidu da parola “koliko para, toliko muzike” važi i ovde - ugovaranje polise privatnog zdravstvenog osiguranja neće vam doneti besplatno pokriće, ali će vam olakšati da u svakom trenutku imate na raspolaganju najsavremenije metode lečenja i vrhunske stručnjake.

U pojedinim slučajevima postoji i obavezno učešće u troškovima pregleda, lekova i pomagala uprkos tome što imate polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Informišite se kod posrednika ili zastupnika u osiguranju o tome koje ustanove zahtevaju učešće i koliko ono iznosi.

Kome je namenjeno privatno zdravstveno osiguranje?

Dobra vest je što privatno zdravstveno osiguranje odgovara svačijim potrebama, a uz asistenciju nekog od stručnjaka - posrednika ili zastupnika u osiguranju - dobićete pravi paket usluga po najpovoljnijoj ceni.

Za samce, dobrovoljno zdravstveno osiguranje predstavlja vredan dodatak i resurs koji mogu koristiti po potrebi. Možda vam u ovom trenutku nije neophodno lečenje, ali zamislite samo situaciju u kojoj odlazite kod lekara, otvarate bolovanje, šetate se od ordinacije do ordinacije - i to sve u roku od nekoliko nedelja, pa i meseci. Sa polisom dobrovoljnog zdravstveno osiguranja procedura oko zakazivanja pregleda, otvaranja i zatvaranja bolovanja i odlaska kod lekara specijaliste biće mnogo lakša i brža. Niko ne voli da provodi vreme po čekaonicama, pa vam tako polisa privatnog zdravstvenog osiguranja može pomoći da efikasnije raspolažete vremenom.

Nestrpljenje u čekaonicama, šetnja od ordinacije do ordinacije i gužve posebno su stresni za roditelje sa malom decom. Zato će polisa privatnog zdravstvenog osiguranja biti pravo olakšanje, jer su svi lekari dostupni na jednom mestu, uz minimalnu gužvu i nestrpljenje. Pored toga, u većim privatnim zdravstvenim ustanovama angažovani su i dečji lekari specijalisti, koji stoje na raspolaganju u slučaju težih oboljenja.

Ukoliko već imate zdravstveni problem koji zahteva konstantno lečenje, terapiju i bolnički smeštaj, privatno zdravstveno osiguranje će vam pomoći i u toj situaciji. Troškovi operacija, dijagnostike i smeštaja su uključeni u cenu polise, te za minimalan mesečni iznos premije možete dobiti vrhunsku medicinsku uslugu

Privatno zdravstveno osiguranje u 6 koraka

 1. Kontaktirajte posrednika ili zastupnika u osiguranju sa upitom
 2. Iznesite svoje potrebe (da li želite osnovni paket osiguranja, da li želite neke od dodatnih usluga, da li ćete osiguranje uplaćivati samo za sebe ili želite da uključite i članove porodice, koliko mesečno možete da odvajate za premiju, kakvu vrstu usluga želite...)
 3. Sačekajte ponudu (ukoliko osiguranje ugovarate preko posrednika na raspolaganju će vam biti nekoliko ponuda osiguravača, shodno tome sa kim posrednik ima sklopljen ugovor)
 4. Izaberite polisu koja vam odgovara
 5. Potpišite ugovor i prateću dokumentaciju
 6. Podignite karticu privatnog zdravstvenog osiguranja i - spremni ste!

Zakazivanje pregleda preko privatnog zdravstvenog osiguranja odvija se tako što prvo pozovete call centar osiguravajuće kuće preko koje ste ugovorili osiguranje. Lekari zaposleni u call centru će saslušati vaš zdravstveni problem  i uputiti vas odmah na lekara adekvatne  specijalnosti kao  i da u najkraćem mogućem roku dođete do ustanove koja vam je najbliža ili koju ste odabrali. Nakon toga, odlazite na pregled gde prilažete karticu zdravstvenog osiguranja, a svi troškovi padaju na teret vaše polise.

Polisa privatnog zdravstvenog osiguranja se ugovara na period od godinu dana, sa mogućnošću produžetka, dok se premija najčešće plaća mesečno. Visina premije zavisi od visine pokrića, o čemu se možete informisati u razgovoru sa posrednikom ili zastupnikom u osiguranju.

Sve je krenulo od IT firmi, ali sada sve više preduzeća kao benefit u sklopu radnog mesta nudi privatno zdravstveno osiguranje, koje zaposleni koriste kako bi pre svega dolazili brzo do rešenja.  

Cene po zaposlenom kreću se verovali ili ne već od 17 evra mesečno.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Anita 09.06.2023

  Ne razumem zbog čega se traži učešće od 20 ili 30% u zdravstvenim ustanovama iako se plaća privatno osiguranje. Bila sam privatni osiguranik više od 10 godina preko bivše firme u kojoj sam radila i nikada nisam morala da platim učešće prilikom bilo kog pregleda ili intervencije. Paket zdravlja sam plaćala 18 Eur. Molim za komentar. Hvala


 2. Vesna Janković 11.02.2023

  Moja ćerka je 2001. godište i želela bi privatno zdravstveno osiguranje. Radi na povremenim i poslovima koji često nisu u kontinuitetu. Šta pokriva privatno zdravstveno osiguranje i koja je mesečna cena?


 3. Dragana 29.01.2023

  Da li je uz privatno osiguranje potrebno imati i drzavno i da li privatno omogucava lecenje u drzavnim ustanovama ili samo u privatnim klinikama .hvala


 4. Sasa Surdulovic 06.10.2022

  Dobar dan da li privatno osiguranje pokriva operaciju bruha i koliko se ceka na termin hvala na odgovoru


 5. Ljiljana 21.08.2022

  Zanima me posle koliko vremena, od kupovine polise za zdravstveno osiguranje, je moguce zakazati pregled kod lekara, a da polisa pokriva troskove?


 6. Bozo ikonic 04.01.2022

  Koja je cena punog osiguranja I sa kojim zdrastvenim kucama imate ugovore


 7. Slavica Ivljanin 20.12.2020

  Postovani,moje pitanije je sledece. Da li vase osigurunja pokriva troskove u drzavnim bolnicama ukolko se razbolim i moram u bolnici ili na neku intervenciju? Ili samo privatne pokrivate privatne dr i klinike. Srdcan pozdrav


 8. Fedja Krupic 24.08.2020

  Imate li opciju osiguranja stranaca? Hvala unapred.


 9. Zeljko Popovac 04.03.2020

  Molim vas da mi posaljete ponudu za zdravstveno osiguranje kao osobi koja ce biti stalno nastanjena u Beogradu. Mislim na osnovno osiguranje za mene i suprugu. Ja sam star 62 godine, a supruga 59. Nikada nismo radili u Srbiji i po toj osnovi ne ostvarujemo nikakva prava. Hvala unaprijed


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde